facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 2. 5. 2016

Pro české IT profesionály jsou důležité nemateriální benefity

MonsterSpolečnost Monster udělala loni malý průzkum mezi českými ajťáky, tedy profesionály pracujícími v oblasti informačních technologií. Ptala se jich, co se jim v práci líbí a zlepšuje vztah k zaměstnavateli, a co jim naopak vadí. Výsledky průzkumu ukazují, že preference IT profesionálů nejsou příliš odlišné od jiných duševně pracujících, ale přesto stojí za pozornost. Průzkum například ukázal, že mnoho nabízených benefitů je ajťáky považováno za samozřejmé a že IT firmy, které chtějí přitáhnout nové kolegy, by se měly vzdát direktivního způsobu řízení, nabídnout volnou pracovní dobu a možnost práce z domova.



Výzkum společnosti Monster ukázal, že pro ajťáky je typické, že jsou kreativní a vždy se snaží k řešení problému přistupovat svým vlastním způsobem. Taky se chtějí neustále učit, vzdělávat, profesně růst a zlepšovat sebe sama. Jsou to, až na výjimky, normální lidé, kteří milují svou práci a jsou schopni a ochotni pracovat mnoho hodin nad rámec běžné pracovní doby. Navzdory všeobecné představě založené na zábavných televizních pořadech, není typický ajťák exotem odtrženým od reality a podobné případy jsou spíše výjimkou.

Monster; benefity

Ajťák nejefektivněji pracuje, pokud je aktivovaný výzvou. Největší uspokojení pociťuje, když se mu podaří vyřešit problém, který má reálný dopad. Nechce pracovat na nudných projektech, u kterých postrádá hlubší smysl. Nejraději se věnuje takovým projektům, které budou užitečné a budou aplikovatelné v reálném životě.

Ajťák do práce chodí rád, když cítí, že díky pracovním úkolům má možnost zlepšit sám sebe a podílí se na řešení různorodých projektů. Pro lidi pracující v IT je také důležité, aby je obklopovala pohodová pracovní atmosféra. Ta by měla být utvářena kolektivem kolegů. Ajťáci totiž nejsou žádnými asociály. Naopak si uvědomují, že úspěšná realizace projektu by nebyla bez kolegů možná. Tým je pro ně důležitý také kvůli tomu, že v něm dobře probíhá další vzdělávání. Například formou interních týmových workshopů.

Monster; čím odradíte ajťáka

Ajťáci nechtějí být pouhými vykonavateli direktivních rozkazů. Chtějí přicházet s vlastními návrhy řešení a chtějí dělat věci tak, jak si myslí, že to je nejlepší. Pokud se však setkají s opačným přístupem, neváhají začít uvažovat o změně zaměstnání.

“IT profesionálové musí mít pocit, že se věnují smysluplnému projektu a že mají relativní volnost při plnění přidělených úkolů. Z dlouhodobé zkušenosti víme, že ajťáci jsou inteligentní a rozumní lidé, kteří si jsou vědomi zodpovědnosti vůči svému zaměstnavateli. Ve většině případů nepotřebují, aby nad nimi šéf stál a kontroloval každý jejich krok. Firmy, které tento nedirektivní způsob řízení aplikují, si pochvalují loajalitu svých zaměstnanců,” uvedl k výsledkům průzkumu Petr Kubačka, ředitel Monster Career CZ.

Monster; čím udržíte ajťáka

IT profesionálové od svého zaměstnavatele očekávají, nebo oceňují různé benefity. Mezi ty běžné se řadí dobré finanční ohodnocení, dostatek dovolené, stravenky, káva a pití zdarma na pracovišti nebo příspěvek na dopravu. Tyto benefity ajťáci považují za samozřejmé, a proto se o nich na pohovorech ani nezmiňují.

K méně častým, ale o to více oceňovaným benefitům, patří zejména možnost dalšího vzdělávání, které se může odehrávat jak uvnitř firmy, tak s pomocí externích expertů. Dále IT profesionálové ocení pružnou pracovní dobu, možnost práce z domova, kurzy cizích jazyků nebo to, že můžou pracovat v příjemném prostředí. Výzkum tak jasně ukázal, že benefity, které IT profesionálové nejvíce ocení, nejsou materiálního charakteru, ale spíše nemateriální a mají vztah k osobnímu štěstí a uspokojení z práce.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.