facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 3. 10. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Připojení na Ryder Cupu 2023 zajistila privátní 5G síť s integrovanou Wi-Fi

Společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE) se pochlubila, že na golfovém turnaji Ryder Cup 2023 nasadila privátní 5G síť a integrovanou Wi-Fi síť, které fungovaly společně v rámci jedné rozlehlé sítě. HPE zde vůbec poprvé dodalo privátní 5G řešení společnosti Athonet v kombinaci s technologií HPE Aruba Networking Wi-Fi.



Prestižní a velmi sledovaný turnaj, který se konal v golfovém klubu Marco Simone Golf & Country Club v Římě, od 25. září do 1. října, přinesl organizátorům jedinečné výzvy v oblasti konektivity. Golfový areál, který se skládá ze 150 hektarů chráněné oblasti, byl přeměněn na jeden z největších dočasných sportovních stadionů na světě. Během události hostil 250 000 diváků. Zajistit vysokou dostupnost rychlého připojení pro návštěvníky i personál pořadatele bylo tedy velkou výzvou. HPE proto navrhlo řešení v podobě kombinace Wi-Fi a privátní 5G sítě.

„Každý Ryder Cup nám dává příležitost posunout hranice technologických inovací tak, aby zážitky fanoušků byly na maximální možné úrovni. Proto jsme potěšeni, že jsme mohli poprvé nabídnout kombinaci špičkové Wi-Fi konektivity a privátní 5G technologie,“ uvedl Michael Cole, hlavní technologický ředitel skupiny European Tour a Ryder Cup Europe a dále dodal: „Privátní 5G přináší obrovské provozní výhody, protože dokáže splnit požadavky na rychlé připojení. Díky ní jsme pokryli celý areál a rovněž zajistili kritické služby - jako je zabezpečení, hlídání, prodej vstupenek a informace o skóre - které by jinak musely být závislé na přetížených místních telekomunikačních sítích.“

„Když jsme začátkem toho roku oznámili převzetí společnosti Athonet, naším cílem bylo stát se globálním lídrem v oblasti privátních řešení 5G sítí. Ryder Cup byl skvělou příležitostí ukázat, jak naše inovace v oblasti Wi-Fi a privátního 5G spolupracují,“ řekl Phil Mottram, výkonný viceprezident a generální ředitel společnosti HPE Aruba Networking a dodal: „Šlo o dokonalou ukázku integrace privátní 5G sítě a Wi-Fi v náročném prostředí, kde privátní 5G poskytuje rozšířený dosah a spolehlivost pro personál pořadatele, zatímco Wi-Fi 6E poskytlo vysokokapacitní konektivitu pro tisíce fanoušků soustředěných v klíčových místech.“

Vyšší kapacita propustnosti Wi-Fi 6 a Wi-Fi 6E sítě je optimálním řešením pro přeplněná místa. Pro zařízení, jako jsou notebooky a tablety, které často nemohou navázat spojení s mobilními sítěmi, je to z důvodu absence dohody o roamingu mezi veřejnými a privátními mobilními sítěmi více než žádané řešení.

K dispozici bylo více než 800 přístupových Wi-fi bodů. Základem sítě bylo 200 přepínačů HPE Aruba Networking CX s dohledovým centrem HPE Aruba Networking Central využívající umělou inteligenci při správě sítě. Dashboard poskytl informace o tom, co se děje v celém síťovém prostředí a díky AI bylo vše připraveno k případnému řešení problémů, optimalizaci a zabezpečení sítě. HPE Aruba Networking ClearPass pak poskytl zabezpečenou a efektivní kontrolu přístupu a připojení. Provoz sítě a výpočetního prostředí zajistila platforma HPE GreenLake edge-to-cloud, díky čemuž bylo na místě zapotřebí méně zařízení, a tak nasazení a správa byla nákladově efektivnější a rychlejší.

Privátní 5G síť pokryla golfový areál jedním rádiovým stožárem umístěným v centrálním místě napájeným kompaktním a mobilním privátním celulárním řešením Athonet Tactical Cube určeným pro kritické aplikace. Privátní 5G disponuje konektivitou, která umožňuje přístupové Wi-Fi body provozovat na solární energie. To se hodilo na vzdálenějších částech golfového hřiště, díky čemuž došlo k rozšíření dosahu Wi-Fi sítě bez nutnosti použít kabely. Zvlášť důležité to bylo s ohledem na fakt, že z archeologických důvodů v určitých místech nebylo možné kabely zakopat do země. Privátní 5G síť rovněž poskytla zabezpečenou segmentovanou síť pro kritické operace citlivé na zpoždění a kapacitu, vyžadující zajištěnou šířku pásma, pro zabezpečení, správu a dopravu.

Itálie přidělila veškeré spektrum 5G sítě poskytovatelům mobilních služeb, tudíž není za normálních okolností možné si toto spektrum zakoupit přímo od vlády. Italská vláda však pro Ryder Cup učinila výjimku a Ministerstvo komunikací poskytlo přístup k 3,8GHz pásmu. K naplnění potenciálu privátní 5G síti po celém světě, mohou vlády sehrát důležitou roli. Je totiž v jejich rukách zajistit, aby byla určitá část spektra dostupná novému inovativnímu použití, jako byl případ Ryder Cupu.

Foto: HPE


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.