facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 9. 7. 2018

Převratný vývoj technologií umožňuje tvorbu inovativních produktů a služeb

Accenture #TechVision2018Společnosti Accenture vydala studii Technology Vision 2018, která vymezuje zásadní technologické trendy, které ovlivní naši blízkou budoucnost. Možná bližší, než si většina z nás zatím myslí. Reálné aplikace umělé inteligence, rozšířené reality, inovativní způsoby využití blockchainu či pokročilých analytických funkcí se ale už teď prosazují v reálném životě progresivních firem nebo institucí, a to i v ČR. Letošní Technology Vision zdůrazňuje, jak převratný vývoj technologií, včetně umělé inteligence (AI), pokročilé analytiky a cloudu, umožňuje společnostem tvorbu inovativních produktů a služeb. Ale také mění způsob, jakým lidé pracují a žijí. To následně mění vztahy firem s jejich zákazníky a obchodními partnery.



Jaké příklady můžeme již nyní najít v České republice? „Například startup Flatio umožňuje zájemcům o koupi nemovitosti pomocí brýlí s aplikací virtuální reality prostory „navštívit“ a projít, což je zážitek nesrovnatelný s prohlídkou fotografií. České HR společnosti Proudly pomáhá virtuální realita přilákat potenciální zaměstnance pro jejich klienty. Vytvářejí virtuální prohlídky pracoviště, které uchazečům o zaměstnání přibližují kulturu a atmosféru společnosti a poskytují jim reálný pohled na práci zde,“ zmiňuje konkrétní lokální příklady Adam Leščišin z regionálního zastoupení Accenture.

Společnost Čepro, které zajišťuje přepravu, skladování a prodej ropy, zase využívá vyspělý systém, který vyhodnocuje anomálie dat a pomáhá tak předejít potenciálním problémům. Znalost přepravních charakteristik a síťových toků jim umožňuje dělat kvalifikovaná nákupní rozhodnutí, ale také odhalit a odstranit nežádoucí anomálie v infrastruktuře.

Ještě více příkladů firem a institucí, které vyžívají převratný vývoj technologií pro tvorbu inovativních produktů a služeb, můžeme pochopitelně najít v zahraničí, zejména ze Spojených států. Zde všem dobře známý Amazon se díky svému zařízení Echo a robotické asistentce Alexe začlenil do života lidí do takové míry, že bytoví developeři stavějí inteligentní uzamykatelné skříňky umožňující kurýrům doručovat zboží, i když nikdo není doma.

Citizen AI #TechVision2018

Jiným příkladem, tentokrát ze státní správy, je partnerský ekosystém založený na blockchain technologii, který využívá estonský stát. Veřejné údaje, zdravotní záznamy, informace o pobytu lidí, apod. jsou uloženy a udržovány výhradně místními úřady, ne v podobě centralizované databáze. Při získávání informací potřebných k různým úkonům státní správy, ať už jde o vytvoření rodného listu nebo podání policejní zprávy, vládní zaměstnanci používají "X-road" - inteligentní systém, který automaticky určí identitu dotazovatele, ověří jeho pověření k přístupu a usměrňuje způsob nakládání s informacemi i dobu, po kterou údaje mohou být využívány.

Umělá inteligence také pomáhá s výzkumem léčiv pro boj s rakovinou. Maďarská firma Turbine vytvořila AI systém který modeluje, jak funguje rakovina na molekulární úrovni a testuje, jak na něj působí různé chemické sloučeniny a další potenciální léčiva. Další příklad aplikace AI „pro lidi“ je ze slovenské Tatra banky, která využívá systém rozpoznávání tváří pro hodnocení spokojenosti zákazníků. AI v této bance ale také pomáhá v reálném čase testovat bankovní produkty a vyhodnocovat demografická data.

Aplikace rozšířené reality jsou zase přímo stvořené pro různé simulační a tréninkové programy. Například Penny Market v Rumunsku začal využívat chytré brýle, aby zrychlil vyskladňování zboží. Díky jejich využití se zvýšila produktivita práce a časové úspory ve skladovém hospodaření dosahují 15-30 %. Polská společnost CTA zase využívá VR pro školení pracovníků z ropného a energetického průmyslu. Například pro nácvik chování v nebezpečných situacích, které mohou nastat na pobřežních plošinách, který tak může probíhat na dálku.

Rozvoj inteligentních podniků #TechVision2018

 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.