facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 27. 2. 2024 - Ing. Lukáš Grásgruber

Podporu informačních systémů ČÚZK bude i nadále zajišťovat Ness

Český úřad zeměměřický a kata­s­t­rál­ní (ČÚZK) si pro rozvoj a podporu tří infor­mač­ních systémů do roku 2027 opět vybral Ness Czech. Jedná se o informační systém RÚIAN (Regi­s­tr územní identifikace, adres a nemovitostí), ISÚI (Informační systém územní identifikace) a VDP (Veřejný dálkový přístup). Začátek spolupráce Nessu a ČÚZK se datuje již od roku 2009.



„Jsme rádi, že náš tým může pokračovat v rozvoji projektů, u nichž jsme stáli od prvopočátku,“ říká Vítězslav Mačuda, obchodní zástupce ze společnosti Ness Czech.

RÚIAN je jedním ze čtyř základních registrů veřejné správy. Je ve­řej­ným seznamem, obsahuje referenční (tzn. závazné) údaje územní identifikace, nevede žádné osobní údaje a je jedinečným zdrojem adres nejen pro veřejnou správu. Obsahuje také údaje o územních prvcích, územně evidenčních jednotkách, adresách a účelových územních prvcích. Měsíčně vyřídí v průměru více než 5 milionů poža­dav­ků. ISÚI je agendovým informačním systémem veřejné správy, jehož prostřednictvím jsou editovány údaje vedené v RÚIAN. VDP umožňuje nahlížet a získávat data základního registru RÚIAN a také některá data editačních agendových systémů ISÚI a ISKN. Data prostřednictvím VDP jsou poskytována zdarma a bez registrace, poskytovaná data mají informativní charakter. Referenční data jsou dostupná pouze přes Informační systém základních registrů.

Další rozvoj všech tří uvedených informačních systémů se zaměří na jejich obsah a kvalitu. „Půjde zejména o zapracování požadavků vyplývajících ze změn právních předpisů, přizpůsobování RÚIAN, ISÚI i VDP obecnému vývoji v oblasti ISVS, požadavků kybernetické bezpečnosti, rozšiřování o nové funkcionality a zkvalitňování služeb pro interní i externí uživatele,“ popisuje Vladimíra Žufanová, ředitelka odboru informatiky ČÚZK.

Důležitým tématem bude také zavádění nových účelových územních prvků, jako jsou bonitované půdně-ekologické jednotky, prvky ochrany přírody a krajiny, školské obvody, senátní volební obvody nebo prvky památkové a lázeňské ochrany.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.