facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 17. 9. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Podniky už nemají strach z cloudu kvůli riziku ztráty dat, ale bojí se kompatibility systémů

cloud computingCloudové nástroje dnes v Česku používá většina firem – nejčastěji k zálohování nebo e-mailové komunikaci, ale přibývá společností, kterým na cloudu stojí celá podniková infrastruktura. Přechod do cloudu je pro firmy důležitou změnou, ze které ale mívají strach. Nejčastěji se obávají komplikovaného napojení na další software, výpadků internetu nebo vyšších nákladů, naopak nejméně se bojí úniku svých dat.



Z průzkumu společnosti Grit vyplynulo, že nejčastěji se české firmy obávají problémů s propojením systémů. Firmy totiž často využívají několik samostatných podnikových aplikací. V jedné vedou účetnictví, ve druhé obchod a ve třetí například sklad. Ze 139 manažerů českých firem oslovených v průzkumu jich 55 % potvrdilo, že je před zavedením cloudového nástroje pronásledoval strach z kompatibility.

„Firmy se před přechodem na cloudový nástroj musí přesvědčit, zda umožňuje propojení s dalšími systémy, které používají. Pokud je cloudový vývojář solidní, nabídne jim s propojením pomocnou ruku. U nás například poskytujeme takzvané API rozhraní, které umožňuje propojení našeho nástroje s ostatními systémy klienta,” popisuje Tomáš Kormaňák ze společnosti Grit.

Necelá polovina českých firem (47 %) se dále bojí, že služba nebude fungovat, pokud dojde k výpadku internetu. Vývojáři cloudových služeb však na tyto problémy myslí. Řada cloudových služeb má proti výpadku internetu pojistku v podobě off-line režimu, který umožňuje omezenou práci bez připojení k internetu. Cloudové služby jsou také typicky přístupné z mobilních telefonů a tabletů, takže nezbytné úkoly vyřídí zaměstnanci při výpadku internetu na mobilních datech.

Kromě předzvěsti technických komplikací trápí české firmy také finanční stránka. 46 % respondentů se bojí, že se přechod na cloud negativně projeví ve firemních nákladech. „Přechod na cloudový nástroj je obecně méně nákladný než přechod na tzv. on-premise systém – tedy software, který je instalován přímo ve firmě. Cloudová služba například nevyžaduje nákup nového hardwaru. Firmy za ni platí formou měsíčního paušálu, takže nemusí investovat velkou částku najednou. Úspora nákladů je naopak jeden z hlavních důvodů, proč si firmy cloudové nástroje pořizují, protože zrychlují a zefektivňují práci,” vyvrací obavy Lubomír Veselý, obchodní ředitel společnosti Grit.

Ze všech typických starostí spojených s cloudem se české firmy nejméně obávají o bezpečnost svých dat (17 %). Důvěřují externím datovým centrům, kde cloudové služby citlivá data uchovávají. „Zabezpečení cloudových služeb odpovídá tomu nejlepšímu, co dnešní kyberbezpečnost nabízí. Na bezpečnosti dat je totiž celý byznys postavený. Provozovatelé serverů do ní investují až miliony dolarů a provádí pravidelně simulace kyberútoků, protože únik dat by pro ně představoval fatální ránu. Solidní cloudovou službu navíc poznáte podle platných bezpečnostních certifikátů, například ISO27001,” vysvětluje Kormaňák.