facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 30. 11. 2006

Platy specialistů v oblasti IT rostou

graph_648.jpgPodle analýzy tuzemské technologické společnosti S&T Services, která je součástí nadnárodní skupiny S&T, rostly letos platy IT specialistů v průměru o pět procent. Některé specializované profese si však na platech přilepšily více. Jedná se hlavně o vývojáře softwaru, systémové inženýry a analytiky. Tyto skupiny si meziročně na platech polepšili více jak o pět procent v závislosti na jejich odborné úrovni. Nejméně rostou platy hardwarovým specialistům, kterých je na trhu relativní dostatek. Toto samozřejmě neplatí u odborníků úzce zaměřených na hardware.

Fluktuace odborníků mezi společnostmi působícími na IT trhu představuje pro ředitele lidských zdrojů značný problém. Úzce zaměřených odborníků bývá nedostatek zejména v okamžiku, kdy v Česku začnou zakládat pobočky velká nadnárodní technologická centra. Firmy napříč IT trhem si proto udržují loajalitu zaměstnanců i prostřednictvím nadstandardních firemních benefitů. Běžné výhody, jako týden dovolené navíc, notebook, mobilní telefon a služební automobil, jsou totiž IT specialisty brané jako samozřejmost. Nedostatek odborníků řeší IT firmy různě – kromě tradičního externího výběrového řízení čím dál častěji firmy sahají do vnitřních zdrojů nebo zakládají vlastní tréninkové programy. Obvyklý plat IT zaměstnance se podle S&T Services pohybuje podle jeho zaměření a kvalifikace v rozmezí 30 tisíc korun u juniorských pozic až po 80 tisíc korun měsíčně u vysoce kvalifikovaných odborníků. Dlouhodobě největší nedostatek pracovníků zaznamenává podle zkušeností S&T Services Praha a Brno, kde se koncentrují velké technologické a telekomunikační korporace. Trendem je i migrace IT odborníků ze Slovenska.

 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.