facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 11. 2. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Ostravský superpočítač Anselm ukončil provoz a bude z něj exponát

AnselmKoncem ledna byl definitivně ukončen provoz úplně prvního superpočítače v národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě. Superpočítač Anselm od společnosti Atos byl spuštěn v roce 2013 a od té doby byla jeho výpočetní kapacita k dispozici českým i zahraničním vědcům. Za dobu svého provozu na něm bylo spuštěno více než 2,6 miliónů výpočetních úloh v rámci 725 výzkumných projektů například z oblasti materiálových věd, výpočetní chemie, biověd či inženýrství. Další využití najde superpočítač Anselm jako jedna z atrakcí expozice Svět civilizace v Dolních Vítkovicích.



Superpočítač Anselm společnosti Atos koncem ledna ukončil svůj provoz. Jednalo se o vůbec první systém v superpočítačovém centru IT4Innovations. První 3 roky byl umístěn do provizorních kontejnerů v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava a následně přesunut do datového sálu nově postavené budovy IT4Innovations. Byl tak zprovozněn vlastně dvakrát, což se každému superpočítači nepodaří. Jméno Anselm získal superpočítač podle jednoho z prvních hlubinných černouhelných dolů na Ostravsku, který pojmenoval jeho majitel Salomon Mayer von Rothschild po svém synovi.

I když Anselm opustí datový sál IT4Innovations, do starého železa nepřijde. Superpočítač najde další uplatnění v rámci expozice Svět civilizace, která bude otevřena v dubnu 2021 ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovic. A tak se na něj bude moci podívat zblízka opravdu každý.

Anselm

„Anselm v našem centru odvedl skutečně obrovský kus práce, spočítal velké množství zajímavých projektů a byl tak oporou pro výzkumnou komunitu v České republice. Vždy když něco starého končí, tak něco nového začíná, a tak zatímco Anselm míří do pomyslného křemíkového nebe, jeho nástupce superpočítač Barbora je v plné síle a využití ze stran našich uživatelů,“ uvádí Branislav Jansík, ředitel superpočítačových služeb IT4Innovations. „Jsem zároveň velmi rád, že Anselm najde své další využití v Dolní oblasti Vítkovic, a tak zatímco se na něj mohli uživatelé jen virtuálně připojovat, budou se jej moci nejen oni, ale všichni návštěvníci doslova dotknout,“ dodává Jansík.

Štafetu po Anselmovi převzal v IT4Innovations superpočítač Barbora, který byl slavnostně spuštěn v říjnu roku 2019 a stejně jako Anselm jej dodala společnost Atos. Kombinovaný teoretický výpočetní výkon superpočítače Barbora, který je postaven na HPC architektuře BullSequana X, je přes 800 TFlop/s, což je téměř 9x více než dosluhující superpočítač Anselm, který měl 94 TFlop/s.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.