facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 28. 3. 2018

On-line přístup k videím nebo hudbě bez hranic

Nová pravidla přenositelnosti v rámci EU

Přes internet se díváme na televizi, hrajeme hry, posloucháme hudbu, nebo sledujeme seriály. Naše předplatné s námi cestuje na mobilních zařízeních, ale možná jste se také setkali s tím, že se vám jeho obsah v zahraničí nespustil. Od 1. dubna tato omezení končí! Vstupuje v platnost nové nařízení o přenositelnosti digitálních předplatných.



Podle nového nařízení má každý, kdo si zaplatil online obsah u poskytovatele služeb ve svém členském státě, přístup ke svému předplatnému v jakékoliv jiné zemi EU, kde bude pobývat dočasně, například na dovolené, studijním pobytu či pracovní cestě.

Parlament schválil nařízení 18. května 2017 a poté, co jej ve stejném znění přijali ministři členských zemí, vstupuje v platnost od 1. dubna 2018. Nová pravidla mají retroaktivní účinek, takže se vztahují i na již předplacené služby.

Poskytovatelé obsahu budou moci ověřit, kde se předplatitelé nachází a jestli se například natrvalo nepřestěhovali. Jde zde totiž o ochranu licencí na autorská práva. Parlament nicméně zajistil, aby poskytovatelé při takovém ověřování jednoznačně zajistili ochranu údajů a soukromí uživatelů.

Kromě přínosu pro cestující majitele digitálních předplatných na hudbu, videa či hry má nařízení také podporovat využívání legálně nabytého obsahu a tím omezovat pirátské stahování.

Po zrušení poplatků za roaming v celé EU od června 2017 je přenositelnost dalším krokem k jednotnému digitálnímu trhu. Poslanci také letos v únoru schválili nová opatření proti zeměpisnému blokování, aby online obchody nemohly diskriminovat své zákazníky na základě jejich bydliště v EU.

Rostoucí trh online služeb poskytujících obsah

Skoro 11 % domácností mělo v roce 2016 předplacené služby‚ video na vyžádání (video on demand). Podle očekávání Evropské vysílací unie (EBU) se do roku 2020 jejich počet zdvojnásobí. Největším poskytovatelem je v EU Netflix (54 % trhu s předplatnými), ale přeshraniční přenositelnost se dotkne nejenom diváků filmů či seriálů, ale i čtenářů e-knih a posluchačů hudby. Podle údajů Komise za rok 2016 využívalo internet na stahování her, obrázků, filmů nebo hudby 58,8 % obyvatel ČR. Průměr EU byl 64 %.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.