facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Obsah, design, integrace

Dubnové CA Expo 2018 naznačí, kam směřuje oblast ITSM

Oblast Service Desku dnes již není pouze o práci s tikety a řešení uživatelských potřeb, ale také o sdílení informací, nejlépe v jednom prostředí a na jednom místě. Je na dodavateli, jak toto všechno dovede nabídnout, a to nejen po obsahové stránce, ale i po stránce vizuální. Právě přijatelné a oku lahodící uživatelské rozhraní je hodnotou, která na žebříčku řady uživatelů okupuje příčky nejvyšší.



Pojďme se společně na chvilku zamyslet nad tím, co dělá software softwarem? Je to způsob, jakým dosáhneme funkčního celku systému, který nám pomáhá náš business uchopit pomocí jedniček a nul? Je to obsah, který od softwaru očekáváme? Nebo snad uživatelské rozhraní a přívětivost, která nám během několika málo sekund prozradí, že s tímto systémem chceme nebo nechceme pracovat?

Změny za pochodu jsou obtížné

Většina z nás si jistě správně odpoví, že to musí být rozumná kombinace všeho uvedeného. To by mělo platit a fungovat. Přesto je v dnešní době kladen důraz převážně na to, jak to celé vypadá. Samotný obsah aplikace bereme tak nějak jako samozřejmost, stejně jako například stabilitu, výkon a jistotu, že systém (a to zejména u Enterprise segmentu) bude fungovat 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

A tak je samotná vizuální stránka a způsob práce s aplikací tak trochu neprávem povýšena nad vše ostatní. A možná je to tak dobře. Systémy dnes balancují přístupy a zátěže, virtualizace virtualizuje „virtuální“ zdroje a databáze létají z jedné repliky do druhé, aby to všechno fungovalo a nedalo uživateli možnost pochybovat o tom, že aplikace pojede vždy. Chybějící obsah se pak někdy snadno, někdy ne tak snadno doplní a když je nejhůř, šikovné R&D přijde vždy s nějakou tou chytrou vychytávkou. Ale jednou navržený kabát se pak jen těžko mění a možná i proto rozhoduje o úspěchu či neúspěchu aplikace.

Integrací k jednotnému vzhledu

A to nemluvíme o snaze dosáhnout požadovaného výsledku v případě několika různorodých systémů a jejich pokusu o jednotný vzhled. Ano, s tímto velmi ochotně pomůže dobře fungující integrační platforma, která posbírá funkční celky různých systémů a nabídne je v nějaké přijatelné podobě ke zpracování do jednotné vizualizace. Takovouto platformou může pak být např. Myjordomus (integrační platforma pro IoT svět od společnosti MyMight, která dokáže spojit různá IoT zařízení různých výrobců do jednoho API a výsledkem pak může být jedna aplikace např. v mobilním telefonu, která ovládá všechny IoT zařízení na jednom místě) nebo CA API management od CA Technologies, který nabídne to stejné, ovšem pro svět aplikací.
Díky tomuto si pak mohou organizace postavit jednotně vypadající systém, který ctí jejich firemní kulturu a požadavky na vizualizaci a zároveň integruje velké množství různorodých aplikací a systémů. Přesto je tento způsob rozvoje a myšlení novátorský a teprve si hledá své místo na slunci.

Zahraniční zkušenosti do českého prostředí

Díky společnosti GORDIC se již přes 12 let mohu věnovat v rámci naší organizace se svým týmem implementaci nástrojů pro ITSM, primárně pak implementaci Service Desku, Service Catalogu a dalších komponent spojených s prací s uživateli. Za tuto dobu jsme měli možnost se potkat s nároky a potřebami nejen českých uživatelů, ale i uživatelů jiných zemí, jako např. Jihoafrická republika či Švýcarsko. I díky tomu dnes víme, jak uživatelé přemýšlí, co jim chybí a s čím by rádi pracovali. Oblast Service Desku dnes již není pouze o práci s tikety a řešení uživatelských potřeb, ale také o sdílení informací s monitoringem, assetem, konfiguračními položkami, kontakty, SLA kontrakty atd. a to nejlépe v jednom prostředí a na jednom místě. My toto umíme nabídnout, a to nejen po obsahové stránce, ale i po stránce vizuální. A ruku na srdce – o to tady přece jde.

Závěrem nám dovolte pozvat vás na konferenci CA Expo 2018, která se uskuteční 24. 4. 2018 v Cinestar Praha, kde se o našem produktu dozvíte více. Načerpat zde můžete dále inspirace z případových studií a zjistit, jaké směry nás nyní čekají a na co se můžeme připravit. Pro získání slevového kódu neváhejte kontaktovat autora článku (jakub.fiala@gordic.cz).

Jakub Fiala
Autor článku působí ve společnosti GORDIC.

 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.