facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Podnikové aplikace a služby - 7. 3. 2024 - Ing. Lukáš Grásgruber

Nové možnosti a funkce pro SAP Datasphere a SAP Analytics Cloud

Společnost SAP oznámila vylep­še­ní svého řešení SAP Data­sphere pro správu firem­ních dat. Mezi hlavní inovace patří inte­gra­ce řešení se službou SAP Ana­lyt­ics Cloud, která přinese jednotný systém pro plánování, modelování dat a pokročilou analytiku. Součástí SAP Datasphere je nově i Joule, asistent s gene­ra­tiv­ní umělou inteligencí. Zaměstnanci mu mohou položit otázku nebo formulovat problém v jednoduchém jazyce a dostanou odpověď na základě obchodních dat z portfolia SAP i ze zdrojů třetích stran pro dodání byznysového kontextu.



Další novinkou je funkce knowledge graph v SAP Datasphere, která pomůže firmám najít synergie v jejich aplikacích a systémech. Funkce umožní uživatelům do hloubky pochopit vztahy mezi daty, metadaty a podnikovými procesy a měla by zvýšit efektivitu strojového učení a velkých jazykových modelů.

Rozšířené funkcionality se dočkalo i řešení SAP Analytics Cloud. V něm najdou uživatelé nový nástroj compass capability, který se zaměří na poskytování lepších podkladů pro plánování a analytiku prostřednictvím datových simulací. Komplexní zadání mu budou moci zadávat přes chatovací rozhraní.

„Data plní svůj účel pouze v případě, že z nich společnosti získají smysluplné poznatky, a toho lze dosáhnout pouze zachováním jejich byznysového kontextu. Extrakcí a přesunem dat se většina tohoto kontextu ztrácí, protože již nejsou spojena s obchodními procesy. Proto je potřeba změnit přístup a zjednodušit práci s klíčovými daty, která se nachází v řadě různých aplikací nebo systémů, ať už jde o cloudová nebo fyzická úložiště. Díky tomu se společnosti mohou efektivněji rozhodovat na základě centralizovaných dat a z nich plynoucích poznatků,“ říká Alex-Luis Militaru, ředitel divize SAP Business Technology Platform pro střední a východní Evropu.

Zapojení umělé inteligence je však možné pouze tehdy, pokud má podnik důvěryhodná a ověřená data. Proto SAP rozšířil partnerství se společností Collibra, jehož cílem je integrovat platformu Collibra AI Governance s datovými zdroji společnosti SAP. To umožní firmám zajistit transparentnost a odpovědnost při práci s daty a pomůže při dodržování regulatorních rámců nebo zásad ochrany osobních údajů.


 
  

- PR -

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.