facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 7. 9. 2007

Nové čtyřjádrové serverové Intel Xeony

xeon_1_736.jpgIntel představil čtyřjádrové procesory vytvořené speciálně pro víceprocesorové servery, na nichž se provozují aplikace vyžadující vysoký výkon, spolehlivost a škálovatelnost. Takové aplikace se zpravidla používají ve virtualizovaném prostředí a slouží ke konsolidaci serverů, provozování databází, podnikových systémů a analýze dat prostřednictvím metod business intelligence.
Oproti předchozí generaci dvoujádrových procesorů Intel přináší šestice nových čtyřjádrových procesorů řady Xeon 7300 více než dvakrát vyšší výkon, a v přepočtu na jeden watt výkon dokonce více než trojnásobný.


Energeticky efektivní řada 7300 pracuje na frekvencích do 2,93 GHz při spotřebě 130 Wattů. Intel dále nabízí několik 80wattových procesorů a 50wattovou verzi na frekvenci 1,86 GHz pro čtyřprocesorové blade servery a velkokapacitní “racky“. Čipová sada Intel 7300 disponuje technologií optimalizovaného přenosu dat. V kombinaci s dalšími technologiemi pro zlepšení přenosu dat mezi procesory, pamětí a I/O rozhraními tak vytváří sada Intel 7300 vyváženou platformu.
xeon_3_736.jpg Kromě dvojnásobného počtu jader přináší kombinace nových procesorů a čipové sady až čtyřikrát vyšší kapacitu operační paměti než předchozí víceprocesorové platformy. V důsledku je tak možné dosáhnout vysokého stupně konsolidace a tím i úspory prostor, energie a provozních nákladů.
Po uvedení řady Xeon 7300 budou uživatelé moci sloučit všechny své serverové zdroje na architektuře Intel Core, a to s jednojádrovými, dvoujádrovými i vícejádrovými procesory, do jedné dynamické virtuální serverové infrastruktury. Tím je možné migrovat virtuální stroje za provozu a otevřít cestu k novým způsobům použití v oblastech, jako je zálohování, vyvažování zátěže, zotavení po havárii nebo údržba serverů. Novou generaci 45nm mikroarchitektury Core bude možné v těchto oblastech použít s pomocí již dříve ohlášené migrační technologie Intel VT FlexMigration.
Souběžně uvedený 50wattový procesor se spotřebou 12,5 wattu na jádro umožní výrobu energeticky efektivních systémů – například čtyřprocesorových blade serverů a kompaktních velkokapacitních “racků“. Další zvyšování produktivity firem umožňuje Intel nabídkou systémů s vyšší kapacitou operační paměti a až 32cestnou škálovatelností.
V nejbližších dnech se servery s procesory Xeon řady 7300 chystá uvést více než 50 výrobců. Systémy s procesory Xeon 7300 podporuje rovněž řada výrobců softwaru, přičemž k nim nabízejí inovativní řešení umožňující virtualizaci a škálování výkonu.
Ceny nových čtyřjádrových procesorů se odvíjejí od jejich rychlosti, funkční výbavy a objednaného množství – při odběru 1000 kusů ceny sahají od 856 do 2301 USD. Další informace o výkonnostních charakteristikách čtyřjádrových procesorů Intel Xeon řady 7300 jsou k dispozici zde.

 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.