facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Podnikové aplikace a služby - 18. 6. 2021 - Zdeněk Gric

Nová verze maskovací aplikace Axis pro všechny kompatibilní kamery

Společnost Axis Communications uvádí novou verzi aplikace pro dynamické maskování záběru AXIS Live Privacy Shield, která je nyní k dispozici zdarma. Upgradovaný software využívá výpočetního výkonu samotných kamer a vytváří podrobnou a dynamicky se měnící masku ve vybraných oblastech obrazu.



To znamená, že pohybující se osoby a předem definované objekty se objeví v záběru transparentní nebo pixelizované. Proces samotného maskování v reálném čase je rychlý a umožňuje efektivně dodržovat pravidla a regulační požadavky v oblasti ochrany soukromí a osobních údajů.

Dvě funkce maskování v reálném čase

Nejnovější verze softwaru podporuje hned dvě funkce maskování. Maskování na základě pohybu je určené pro vnitřní scény se stabilním osvětlením. V tomto režimu kamera maskuje (transparentní maskou nebo pixelizací) veškeré objekty, které se oproti scéně na pozadí pohybují, a videodohled tak obstojí v rámci nejvyšších standardů ochrany soukromí.

Maskování založené na AI je podporované ve vybraných kamerách s integrovanou jednotkou pro hluboké učení (DLPU). Aplikace identifikuje ve videostreamu lidské postavy a umožňuje uživatelům vybrat si buď maskování lidí (pohybujících se nebo stojících), nebo maskování pozadí. Tato funkce je vhodná pro vnitřní i venkovní scény v blízké vzdálenosti a s měnícím se, proměnlivým nebo slabým osvětlením. Uplatní se všude tam, kde se kromě videodohledu vyžaduje také zachování soukromí, jak jsou nemocniční pokoje, domovy pro seniory, výrobní zařízení, hotely, školy, kanceláře a obchody.

U obou funkcí lze definovat „zahrnuté“ i „vyloučené“ zóny ochrany soukromí. Systém lze navíc nakonfigurovat tak, aby poskytoval také samostatný videostream bez dynamického maskování, který můžou využít pouze autorizovaní uživatelé při řešení incidentu.

Mezi klíčové vlastnosti patří: 

  • Ochrana soukromí 
  • Dynamické maskování v reálném čase přímo v koncovém zařízení 
  • Maskování založené na pohybu 
  • Maskování založené na AI u vybraných kamer s DLPU 
  • Ke stažení zdarma

Řešení AXIS Live Privacy Shield je vhodné pro vzdálený videodohled nebo záznam videa na místech, kde je problematické provádět jakékoliv jiné monitorování v souvislosti s pravidly nebo regulačními požadavky na ochranu soukromí. Je vhodný také pro monitorování výrobních, technologických nebo logistických procesů, kde je důležité sledovat samotný proces, nikoliv osoby v záběru.