facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 22. 1. 2014

Přes 40 % českých firem chce využívat mobilní zařízení pro business

Společnost Ness Technologies provedla průzkum, ve kterém se zaměřila na oblast mobilních informačních systémů a využívání mobilních zařízení pro business. Z výsledků vyplynulo, že téměř 40 % z více než 300 společností, které oslovila, chce do dvou let přejít na mobilní interní informační systémy. Jako první mají ve většině případů přijít na řadu schvalovací procesy, které poslouží k otestování interní infrastruktury i postoje zaměstnanců. Výsledky také ukázaly, že skoro 60 % společností s obratem nad 5 miliard plánuje převést na mobilní platformu alespoň část svých interních systémů.



Největší poptávka je v sektoru obchodu a služeb. Mezi procesy, u kterých firmy vidí vysokou přidanou hodnotu a které tedy přijdou na řadu mezi prvními, patří schvalování. Urychlit schvalování objednávek a faktur jejich přenesením i na mobilní zařízení má v plánu přes 50 % společností, které se přechodem na mobilní informační systémy budou zabývat.

 

Průzkum ukázal také jednu alarmující skutečnost: až 80 % společností se vůbec nevěnuje mobilní politice a strategii. Nedokážou tak například identifikovat jednotlivá zařízení a řídit přístupová práva, což kromě bezpečnostních rizik může znamenat i výrazné problémy s plánovaným přechodem k mobilním systémům.

 

Na druhé straně existují i společnosti, které mají mobilní strategii dobře zpracovánu a začínají s mobilními zařízeními pracovat skutečně efektivně. Nejčastěji se ale jedná o firmy, které mají mateřskou společnost v západní Evropě a využívají globální řešení.

 

Průzkum zároveň potvrdil, že se zvyšuje tlak na přechod k mobilním interním systémům ze strany zaměstnanců. Většina podobných požadavků vychází z potřeb businessu a nikoliv už z IT, což potvrzují i mezinárodní průzkumy. Už i v ČR je typický trend BYOD, kdy zaměstnanci přinášejí do firem vlastní mobilní zařízení a aplikace a chtějí využívat podobné služby, které znají ze soukromého života.

 

Do průzkumu se zapojilo více než 170 firem z TOP 1000 společností v ČR (podle obratu). Průzkum probíhal převážně v červnu–srpnu 2013 a v průběhu telefonického šetření byli osloveni primárně IT ředitelé zmíněných společností. Byla využita i některá data z paralelně probíhajícího průzkumu, zaměřeného na finanční ředitele.


 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.