facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 17. 5. 2018

Moderní technologie pomáhají Africe v boji proti pytláctví

Společnosti Dimension Data a Cisco oznámily, že pracují na rozšíření svého programu propojené ochrany proti pytlákům. Nejnovější aktivity v boji s pytláky navazují na úspěšný pilotní projekt ochrany nosorožců v Jižní Africe, který snížil počet ulovených jedinců o 96 procent. Nově se program rozšiřuje i do dalších zemí: Zambie, Keni a Mosambiku, kde posílí bezpečnost nosorožců a pomohou v boji za snížení děsivého počtu obětí z řad slonů afrických.



Na celém světě vstoupí do přírodních rezervací a parků každý den nespočet dodavatelů, spolupracovníků, zaměstnanců, pracovníků ochrany i turistů. Lidská činnost není v těchto oblastech nijak monitorována, protože rezervace představují odloučené lokality pouze se základní IT infrastrukturou, omezeným řízením přístupu, ručními kontrolami a naprosto nedostatečnými komunikačními možnostmi.

„Hodně organizací využívá k ochraně zvířat reaktivních metod, jako je například odstraňování rohů nebo jejich čipování či vkládání speciálních senzorů do podkoží,“ vysvětluje Bruce Watson, ředitel skupiny Global Cisco Alliance ze společnosti Dimension Data. “Nicméně problémem těchto reaktivních přístupů je, že ochránci se nestihnou k napadenému zvířeti dostat včas. Zvířata jsou tak již po smrti a s useknutými rohy nebo kly.“

Technologie propojené ochrany Connected Conservation jsou navržené tak, aby území před lidmi chránily proaktivně. Zvířata tyto technologie nijak neovlivňují, mohou se dál svobodně toulat a plně si užívat bezpečnosti zajišťované vrstvenou ochranou, za kterou stojí kombinace sofistikovaných technologií, dohledu lidí i důmyslných zařízení.

Pilotní projekt probíhal v privátní rezervaci nedaleko světově proslulého jihoafrického Krugerova národního parku, kde obě společnosti využily několik sofistikovaných technologií. Díky nim se zde od listopadu 2015 počet nosorožců ulovených pytláky snížil o 96 procent. A v roce 2017 pytláci neuspěli ani v jediném případě.

Společnou vizí Cisco a Dimension Data je nyní využít zkušenosti získané v boji s pytláctvím v Jižní Africe pro celosvětovou ochranu všech ohrožených druhů – včetně lvů, luskounů, slonů, tygrů indických i asijských nebo žraloků a rejnoků v oceánech. Jeden z projektů se již realizuje v nejmenovaném parku v Zambii a následovat budou řešení v Keni a Mosambiku zaměřené primárně na ochranu slonů.

Základem řešení ochrany zambijského parku je řídící místnost pro speciální člun, který bude monitorovat provoz napříč celým jezerem i parkem a doplní jej druhá loď určená pro zastavení útoků pytláků ještě dříve, než se k samotným zvířatům vůbec dostanou.

Mezi další technologie, které budou v Zambii využité pro ochranu zvířat, patří:

  • Fixní termokamery umístěné na rádiových stožárech – tyto termální kamery tvoří trvalou virtuální bariéru na obvodu parku a operátorům umožňují sledovat vstupní i výstupní brány parku.
  • Analytické zpracování záběrů z kamerového systému CCTV, které bude automaticky vytvářet virtuální deníky o pohybu jednotlivých lodí na jezeře i samotných rybářů. Takto získaná data mohou pracovníci parku využívat k dalším analýzám, k odvozování vzorců chování popisujících typické pohyby ve sledované oblasti a k upozorňování operátorů na noční překročení bezpečnostních bariér.
  • Na rádiových stožárech budou umístěny také bezdrátové přístupové body. Strážci i ostatní pracovníci ostrahy tak budou moci plně těžit z výhod Wi-Fi komunikace a svá mobilní zařízení využívat například pro sledování nebo sdílení výstupů z termálních kamer. Navíc se mohou spojit i s centrálním personálem a komunikovat bez rizika, že je pytláci uslyší.

„Úzce také spolupracujeme se zambijskými úřady a rybářskou komunitou na vytvoření centralizovaného digitálního systému spravujícího povolení k rybolovu. Díky tomuto systému půjde snadněji odhalit osoby vydávající se za rybáře, kteří jsou ale ve skutečnosti pytláci,“ dodává Bruce Watson.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.