facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 3. 4. 2019

Migrace do cloudu zvyšuje efektivitu týmů informační bezpečnosti

Cisco, migrace do clouduSpolečnost Cisco zveřejnila rozsáhlý bezpečnostní průzkum, do kterého se zapojilo více než 3000 podnikových manažerů z 18 zemí světa. Průzkum zjišťoval, kam se podniky v otázce zabezpečení za rok 2018 posunuli. Výsledky jsou povzbudivé. Podle průzkumu provádí každých šest měsíců 61 % firem cvičení, aby otestovaly svou připravenost reakcí na bezpečnostní incident. Stále více ředitelů informační bezpečnosti (CISO) je podle průzkumu také přesvědčeno, že migrace do cloudu zlepší účinnost ochrany.



Otázky průzkumu rozdělila společnost Cisco do tři oblastí:

Do jaké míry se CISO spoléhají na moderní technologie?

Umělá inteligence a strojové učení hrají významnou roli v počátečních fázích reakce na rozpoznaný útok, nicméně spoléhání se na tyto technologie jakožto na samostatně fungující bezpečnostní řešení oproti roku 2018 kleslo. Podle společnosti Cisco může být důvodem to, že respondenti tyto nástroje vnímají stále jako nepřipravené:

  • Spoléhání se na strojové učení kleslo ze 77 % na 67 %.
  • Spoléhání se na schopnosti umělé inteligence kleslo ze 74 % na 66 %.
  • Spoléhání se na automatizaci keslo z 83 % na 75 %.

Vyšší investice do bezpečnosti:

Z průzkumu vyplynulo, že nerozpoznaní uživatelé, data, zařízení a aplikace, jsou hlavní obavou bezpečnostních pracovníků. Ti proto v roce 2019 více investují do obranných technologií, bezpečnostních školení, analýzy rizik a zmírňování jejich dopadů:

  • 44 % navýšilo investice do bezpečnostních technologií.
  • 39 % zavedlo pro zaměstnance bezpečnostní cvičení na reakce na útoky.
  • 39 % se zaměřilo na implementaci technik pro zmírnění rizik.

Větší důvěra v cloudové řešení

Firmy již pochopily, že přesun do cloudu přináší mnoho výhod, ať už v oblasti bezpečnosti sítě, zařízení a samotných dat, nebo produktivity zaměstnanců. CISO začali také více spoléhat na zabezpečení dodávané přes cloud.

  • 93 % CISO uvedlo, že migrace do cloudu zvýšila efektivitu spolupráci jejich týmů.
  • 93 % respondentů uvedlo, že využívání bezpečnostních řešení dodáváných v cloudu zvýšilo účinnost provozu více než využívání bezpečnostních řešení on-premise.
  • Vnímání náročnosti ochrany cloudové infrastruktury kleslo o 3 %. V roce 2018 ohodnotilo 55 % CISO složitost zabezpečení jako „vysokou“.

Z průzkumu také vyplynulo, že hrozbou číslo jedna zůstává i letos bezpečnost e-mailů. V uplynulém roce se firmy setkaly nejčastěji s malwarem (49 %), škodlivým spamem (42 %) a phishingem (38 %). Rizikové chování uživatelů (např. klikání na nebezpečné odkazy v e-mailu nebo na webových stránkách) jsou stále velkou obavou pro bezpečnostní ředitele. Za poslední tři roky toto vnímá jako nejrizikovější více než 56 % respondentů.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.