facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 26. 6. 2006 - Karel Heinige

Míč Teamgeist je kulatější, odolnější a přesnější

vyzkum_mice626.jpgDnes, snad mi to odpustíte, jsem připravil zprávu poněkud vybočující z našeho zaměření. Ale když je to léto, začínající dovolené a vrcholící fotbalový šampionát... Vývoj materiálů k výrobě míče pro fotbalové mistrovství světa je velkou výzvou pro vědce, inženýry a technology. S firmou Adidas již mnoho let spolupracuje a dodává této firmě materiál výrobce Bayer MaterialScience. Každé mistrovství světa vyžaduje použití nových technologií. Letos měl být míč ještě kulatější a déle si zachoval atraktivní vzhled. Nový černo-bílo-žlutý míč nesoucí jméno „Teamgeist“ je výsledkem tříleté práce a od dokonalé koule se liší pouze o 1 procento.

Díky tomu se míč ve vzduchu přemisťuje přesně tam, kam chce hráč, což je zásluha použitých materiálů a inovační konstrukce. Poprvé byly použity podélné tvary připomínajícími vrtuli a počet částí se snížil ze 32 na 14. Rozhodující komponentou pro precizní trajektorii letu míče „Teamgeist“ je polyuretanová syntetická pěna nanesená na pojící vrstvu vnějšího pláště s textilním podkladem. Tato pěna obsahuje milióny mikrobuněk naplněných plynem. Vnější vrstva chrání potisky na míči před stíráním a zajišťuje dlouhodobě větší odolnost a dokonalý vzhled míče. Když hráči opouštějí po těžkém utkání zničenou travnatou plochu, míč „Teamgeist“ vypadá stále jako nový. „Teamgeist“ není sešitý, ale je spojen pomocí patentovaného termolepícího pláště. Díky tomu ani za deštivého počasí míč nezvětšuje svoji hmotnost (maximálně o 0,1 %). Éra kožených míčů nasáklých vodou patří definitivně minulosti. Nový míč je prakticky vodovzdorný.

 
  

- PR -

Dotykové displeje Sharp pro interaktivní spolupráci

2. část: Modelová řada LB


V minulém vydání jsme pro vás zmapovali aktuální nabídku kolaborativních displejů značky Sharp, vysvětlili jsme hlavní rozdíly mezi jednotlivými modelovými řadami a blíže jsme popsali nejvyšší řadu LA. Dnes vám představíme střední řadu označenou zkratkou LB (B jako Business).