facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 13. 9. 2017

Městská senzorická síť v Ostravě

Mladí hackeři ze spolku Labka z Ostravy, kteří v lednu získali grant Nadace Vodafone na vytvoření otevřené městské senzorické sítě, už dokáží s moduly úzkopásmového internetu věcí NB-IoT (z anglického Narrow Band Internet of Things) měřit znečištění ve městě. Po prvních pilotních měření polétavého prachu v regionu s vysokou koncentrací těžkého průmyslu budou rozmisťovat po Ostravsku nové senzory a měřit další indikátory znečištění. Do konce roku 2017 má podpořený projekt SenseNet díky umělé inteligenci regulovat také ventilaci v budovách, což sníží náklady a zlepší kvalitu vzduchu v interiérech.



Cílem inovativního projektu je vytvoření inteligentní senzorické sítě využitelné statní správou, neziskovým sektorem, komerční sférou i koncovými uživateli. Senzory rozmístěné v Ostravě na místech s největším znečištěním už po prvním pilotním spuštění dodávají data neurální síti fungující na bázi umělé inteligence a umožňují zpracování a analýzu dat v reálném čase. Síť se bude postupně učit, stejně jako se např. malé děti učí mluvit. Postupem času bude schopna vyhodnocovat data s čím dále větší přesností a vytvářet exaktní predikce a matematické modely.

Při nepříznivých rozptylových podmínkách, detekovaných pomocí senzorů připojených technologií internetu věcí Narrowband IoT (NB-IoT), a dat třetích stran (v reálném čase), bude včas dálkově ovládáno řízené větrání v objektu. Uživatel bude zároveň informován o aktuálním stavu znečištění a přijatých opatření v budově.

Výsledkem první části tříletého projektu jsou právě dokončené moduly se senzory, které budou jako jedny z prvních v České republice připojeny do sítě technologií NB-IoT. Výraznou výhodou této technologie je výborná propustnost, spolehlivá a bezpečná komunikace v licencovaném frekvenčním pásmu, nízká spotřeba energie a také nízká cena.

V dalších fázích projektu budou v Labce budovat samotnou neurální síť a postupně ji učit, aby byla schopná správně vyhodnotit smogovou situaci a přenést odpovídající informace vzduchotechnickým systémům na síť napojených budov.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.