facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 5. 6. 2008

McAfee upozorňuje na nebezpečné domény

Nejnebezpečnější doménu má Hongkong, nejbezpečnější Finsko

Doména Hongkong (.hk) poskočila o 28 míst a stala se z hlediska pohybu a vyhledávání na webu nejnebezpečnější doménou vůbec. K takovému závěru dospěl právě zveřejněný průzkum společnosti McAfee s názvem Mapping the Mal Web Revisited (Aktualizované mapování škodlivých webů). Hongkong převzal „prvenství“ od státu Tokelau, malého jihopacifického ostrůvku. Druhá výroční studie Mapping the Mal Web, popisující nejrizikovější a nejbezpečnější místa na webu, vede k závěru, že 19,2 % všech webových serverů v doméně .hk představuje pro uživatele webu bezpečnostní hrozbu.



V pořadí druhou nejnebezpečnější doménou je letos Čína (.cn), kde toto číslo dosahuje 11 %. Na opačném konci žebříčku bylo Irsko (.ie) vystřídáno Finskem (.fi). Doména Finska je pro návštěvníky nejbezpečnější vůbec a množství nebezpečných serverů zde činí pouze 0,05 %. Na druhém místě je z hlediska bezpečnosti doména Japonsko (.jp).

 

Nejnebezpečnější generická doména představuje oproti průzkumu z roku 2007 ještě větší riziko: 11,8 % všech serverů v doméně .info obsahuje bezpečností hrozby a celkově se jedná o třetí nejnebezpečnější doménu nejvyšší úrovně vůbec. Nejbezpečnější generickou doménou je doména amerických vládních institucí .gov. Celkově nejpoužívanější doména .com je celkově devátou nejrizikovější.

 

Společnost McAfee analyzovala pomocí technologie McAfee SiteAdvisor 9,9 milionů často navštěvovaných webových serverů ve 265 různých zemích (tj. servery v doménách jednotlivých států, např. doména .cz odpovídající ČR) a v generických doménách (například servery v doménách .net a .info).

 

Aplikace SiteAdvisor přiřazuje červené označení doménám poskytujícím útočiště serverům, které obsahují adware, spyware nebo viry, generují masivně okna typu pop-up, pokoušejí se zneužít chyby ve webových prohlížečích nebo obsahují odkazy na jiné „červeně“ označené servery. Domény, v nichž se nacházejí bezpečné servery, jsou označeny zeleně. Následně byly domény seřazeny podle míry rizika.

 

Celkově nejnebezpečnější domény v jednotlivých zemích Celkové pořadí v roce 2008 Celkové pořadí v roce 2007 Celkově nejbezpečnější domény v jednotlivých zemích Celkové pořadí v roce 2008 Celkové pořadí v roce 2007
Honkong (.hk)

 1

 28

 Finsko (.fi)

 74

 70

Čína (.cn)

 2

 11

 Japonsko (.jp)

 72

 57

Filipíny (.ph)

 4

 19

 Norsko (.no)

 71

 68

Rumunsko (.ro)

 5

 4

 Slovinsko (.si)

 70

 62

Rusko (.ru)

 8

 7

 Kolumbie (.co)

 69

 64

 

Co se týče domén jednotlivých států, Rumunsko (.ro) a Rusko (.ru) zůstávají mezi pěti nejnebezpečnějšími s 6,75 % a 6 % serverů, které byly vyhodnoceny jako rizikové. Bezpečné prostředí z hlediska návštěvníků webových stránek představovaly v obou posledních letech domény Japonska (.jp) a Austrálie (.au).

 

Další klíčové výsledky studie společnosti McAfee Mapping the Mal Web Revisited pro rok 2008 zahrnují následující zjištění:

  • • Pravděpodobnost stažení spywaru, adwaru, virů nebo jiného nežádoucího softwaru během surfování na webu vzrostla meziročně o 41,5 %
  • Podíl serverů, které nabízejí stažení vyzváněcích tónů pro mobilní telefony nebo spořiče obrazovky, ale přitom uživateli současně podstrčí viry, spyware nebo adware, vzrostl meziročně z 3,3 % na 4,7 % (vzhledem k celkovému množství serverů tohoto typu)
  • V doméně Filipíny (.ph) vzrostl meziročně podíl rizikových serverů o 270 %
  • Výrazně se zvýšila bezpečnost domén Tokelau (.tk) a Samoa (.ws), jež v roce 2008 poskočily na 28., respektive 12. místo celkového žebříčku
  • V Evropě se meziročně výrazně zvýšil počet rizikových serverů v doméně Španělska (.es) – o 91 %

 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.