facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 31. 7. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Manažeři se shodují, že vedení firem by mělo mít IT v krvi

EMEAVe vrcholovém managementu podniků a organizací by měli být lidé se zkušenostmi z IT, pokud mají být podniky úspěšnější. Shodují se na tom téměř tři čtvrtiny (71 %) podnikových manažerů v regionu EMEA v průzkumu, který zadala společnost VMware. Průzkum přitom probíhal ještě před nástupem koronavirové krize, kdy se jednoznačně potvrzuje, že digitální transformace pomáhá podnikům přizpůsobovat se dynamické situaci na trhu, upravovat obchodní modely a poskytovat zaměstnancům potřebnou flexibilitu při výkonu práce.



Citovaný průzkum realizovala agentura Vanson Bourne na objednávku společnosti VMware v průběhu března a dubna mezi 2250 respondenty v regionu EMEA. Průzkum ukázal, že povýšení členů IT týmu do vedoucích rolí má zásadní přínos pro celý podnik. Co se týče konkrétních přínosů, polovina (50 %) manažerů vyzdvihla zvýšení efektivity v celém podniku, 42 % uvádí zvýšení obchodní výkonnosti, 40 % spatřuje vyšší inovační potenciál a více než třetina (37 %) lepší zákaznickou zkušenost.

Technické znalosti u manažerů vedou k úspěchu

 „Podnikoví manažeři dosud nikdy nemuseli řešit tolik změn, takže reálnou výhodu mají ti, kdo jsou dobře obeznámeni s technologiemi a vědí, jak jim mohou aplikace pomoci adaptovat na libovolné podmínky na trhu a ovlivňovat budoucí výkonost a odolnost jejich podniků. Tři čtvrtiny podnikových manažerů z celého světa se shodují, že „technické znalosti u manažerů vedou k úspěchu,“ říká Ed Hoppitt, ředitel společnosti VMware odpovědný za aplikace a nativně cloudové platformy v regionu EMEA. „Současná pandemie způsobila, že desetiletá digitální transformace proběhla během několika málo měsíců. Miliony lidí pracují nebo studují z domova, veřejná správa vyvíjí aplikace pro sledování kontaktů v řádu měsíců, banky rozšiřují možnosti obsluhy klientů a výrobci i obchodníci se takřka přes noc začali zabývat zaváděním digitálních platforem.

Ed Hoppitt

 

„Jde o schopnost těchto zásadních obchodních aplikací zprostředkovávat informace a služby uživatelům, kdekoli je potřeba. Klíčem k úspěchu potom je angažovat do vedení podniku manažery s IT v krvi a mít vybudované na softwaru založené digitální základy, které dokáží poskytovat tyto digitální služby.“

Pavel Struhár, vedoucí oddělení IT v české společnosti Aircraft Industries, to vidí obdobně: „Podíl informačních technologií ve všech firmách v současnosti neustále roste a jinak tomu nebude. U ředitelů či pracovníků na vedoucích pozicích je a bude nutné, aby měli potřebné znalosti a dovednosti podložené předchozí praxí. Tato praxe je nutná nejen z oboru, který mají řídit, ale také z digitální gramotnosti. Pokud má firma fungovat, je třeba pracovat s informacemi. Technologický talent na vedoucích pozicích či místech ředitelů je pro firmu velký plus, díky kterému má firma možnost růst zrychlit, zprůhlednit procesy uvnitř firmy a samozřejmě tak se i zvedne schopnost včas zareagovat na požadavky trhu. Je pravdou, že ne vždy vedoucí pracovníci mají ty schopnosti dokonale ovládat informační technologie. V tom případě se musí plně spolehnout na informace firemního IT oddělení, které mu pravidelně předává potřebná data.

Pavel Struhár


 Letecké odvětví naší firmy není výjimkou. I zde stále více nacházejí uplatnění nové technologie. Digitální gramotnost je vyžadována na všech úsecích, počínaje konstrukcí, technologií až po mnohé dělnické profese. Všichni pracovníci však již pochopili, že bez znalostí digitálních technologií nelze pohlížet do budoucnosti.“