facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 21. 11. 2016

Mall.cz otestuje doručování zásilek dronem

Mall.cz oznámil, že otestuje automatizované doručování zásilek. Cílem testu bude ověřit kompletní proces: od objednání zákazníkem přes identifikaci v distribučním centru až po převzetí dronem, který zásilku doručí přímo zákazníkovi. Test proběhne v distribučním centru v Jirnech u Prahy a bude přenášený prostřednictvím livestreamu na facebookovém profilu Mall.cz.



„Možnost doručení zásilky dronem by byla přínosem nejen pro zákazníka, ale šlo by o další posun pro celý obor e-commerce. Věřím, že vše proběhne hladce a ostrý test potvrdí, že podobné služby máme na dosah,“ říká Jakub Havrlant, CEO Mall Group, pod kterou spadá i Mall.cz.

Testovací doručení proběhne pod dohledem Úřadu pro civilní letectví, protože automatizované doručování pomocí dronů v tuto chvíli česká legislativa neumožnuje. „K úpravě legislativy může vést ještě dlouhá cesta, pro nás je podstatné být součástí celého procesu a mít možnost poskytnout zkušenosti z našeho vlastního testování,“ dodává Jakub Havrlant.

V zahraničí doručování dronem úspěšně otestoval Amazon, DHL nebo Švýcarská pošta. U velkých e-commerce hráčů se odhaduje, že přibližně 80 % prodaných produktů váží pod dva kg. Takovou hmotnost dron bez problémů přepraví, čímž se nabízí efektivní alternativa tradičnímu doručování. Mall.cz má co se týče váhy prodaného zboží podobnou bilanci, takže zavedení doručování dronem by přineslo snížení nákladů a další benefity: „Jedním z hlavních logistických trendů je zrychlení doručení zboží zákazníkovi, a proto by doručování zásilek drony mohlo přinést zásadní zlepšení,“ říká Pavel Knap, šéf logistiky Mall Group.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.