facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 11. 5. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Lenovo Chromebook C340-15

Objevte možnosti chromebooků

LenovoNotebooky s operačním systémem Chrome OS, tedy tzv. chromebooky, jsou na našem trhu téměř nedostupné. Přestože by díky své jednoduchosti, svižnosti, uživatelské přívětivosti a bezpečnosti byl Chrome OS pro mnoho uživatelů ve firmách i domácnostech optimálním řešením, je zatím platforma Google přehlížena. Proto téměř nikdo na našem trhu chromebooky nenabízí, i když v podstatě všichni významní výrobci počítačů již dnes na globálním trhu mají zařízení běžící na systému Chrome OS. Na českém trhu ale malá nabídka nutně vede k malému povědomí a nízké poptávce, což zase tlumí zájem výrobců chromebooky na českém trhu nabídnout. Lenovo zkouší tento kruh rozetnout a nově nabízí na našem trhu celou modelovou řadu chromebooků. Jeden z nich jsme si vybrali pro redakční test.



Snaha představit málo známý operační systém Chrome OS by neměla být v žádném případě chápána jako kritika ostatních operačních systémů, jak to někteří zarputilí fanoušci jedné jediné platformy vnímají. Sám používám téměř souběžně systémy Windows, Chrome OS, Android a Linux v různých podobách. Každý z nich má své přednosti a nedostatky, které je třeba vnímat bez předsudků často pramenících z neznalosti daného systému a jeho aktuální verze. Jen tak lze zvolit optimální platformu pro různá zařízení a potřeby. Používat jednu platformu na všech zařízeních je totiž mnohem menší výhodou, než se nám kdysi jedna firma snažila nakukat. Pro práci i zábavu používáme aplikace a služby, nikoli operační systém.

Chromebooky na našem trhu donedávna nabízela prakticky jen značka Acer, několik nesmělých pokusů udělalo HP, ale jeho nabídka nebyla konkurenceschopná, a proto velmi rychle z trhu opět zmizela. Nyní je ale nabídka chromebooků na českém trhu opět bohatší díky Lenovo, které u nás nabízí hned dvě modelové řady S340 a C340 zahrnující notebooky s různou výbavou ve velikosti 11, 14 a 15 palců.

Lenovo Chromebook C340-15

Základní parametry Lenovo Chromebook C340-15:

Chromebook ‒ Intel Core i3 8130U Kaby Lake, dotykový 15.6" IPS lesklý 1920 × 1080, RAM 4GB DDR4, Intel UHD Graphics 620, SSD 128GB, podsvícená klávesnice, webkamera, USB-C, WiFi 802.11ac, 3článková baterie 56 Wh, rozměry 361,5 mm x 248,85 mm x 18,95 mm, hmotnost 1,98 kg.

My jsme si na testování vybrali nejvyšší model C340-15, tedy patnáctipalcový chromebook s procesorem Core i3. Možná vás teď zarazilo, že nejvyšší model řady chromebooků pohání nejslabší procesor z řady Intel Core, jenže ve světě Chrome OS platí jiné počty než u systémů, které velkou část výpočetního výkonu zařízení spotřebují samy pro sebe a které podporují velké robustní aplikace. Na chromebooku takové aplikace nespustíte, a proto ani nepotřebujete tolik výpočetního výkonu. Nemusíte se proto bát ani slabších konfigurací s procesory Pentium, které fungují velmi dobře, i když do budoucna jisté omezení představují. I když Google již delší dobu pracuje na zpřístupnění linuxových aplikací na Chrome OS, zatím je tento systém omezen na spouštění webových služeb, aplikací poskytovaných z cloudu a také aplikací pro systém Android. Právě díky tomu dnes existuje obrovská nabídka aplikací pro chromebooky, které instalujete jednoduše z Google Play podobně jako na telefonu nebo tabletu.

Podobnost s telefonem nebo tabletem je i tom, že ani chromebook nemusíte příliš často vypínat a znovu startovat. Díky efektivní správě aplikací a paměti se systém nezahlcuje, a proto jej můžete dlouhou dobu jen uspávat (a tím samozřejmě zamykat).

Aplikace jsou na Chrome OS spouštěny v kontejnerech, což přináší určitá omezení (např. jeden kontejner na druhý vidí jen prostřednictvím hostitelského systému), ale má to velmi pozitivní dopad na stabilitu a bezpečnost.

V režimu spánku má chromebook minimální spotřebu a vydrží i několik dnů bez dobíjení, při běžném provozu pak vydrží průměrně 8‒10 hodin podle zátěže. Občas je samozřejmě vhodné chromebook úplně vypnout nebo restartovat. Přinejmenším poté, co vám systém oznámí, že je připravena aktualizace systému, která se stáhla a připravila zcela potichu na pozadí. V takovou chvíli oceníte, že studený start systému trvá jen několik sekund (typicky 7‒8 sekund). Pohotovost systému a plynulost práce s Chrome OS je opravdu skvělá.

Větší paměť je výhodou

Možnostem chromebooků samozřejmě pomáhá také stále bohatší nabídka cloudových aplikací dostupných v libovolném webovém prohlížeči, tedy i Chrome, který dal název celému operačnímu systému od Google a který je také známý svými nároky na paměť. Tím se dostávám k dalšímu parametru testovaného chromebooku, který disponuje pouze 4 GB paměti RAM DDR4, což je pro Chrome OS v podstatě minimum. Takže zatímco v případě procesoru jsem viděl volbu Lenovo jako optimální až mírně naddimenzovanou, v případě operační paměti je testovaný chromebook na hraně a všem doporučuji se při výběru jakéhokoli notebooku poohlédnout po modelech s kapacitou min. 8 GB RAM.

Obr. 1: Chromebook C340 můžete díky otočnému pantu o 360° přizpůsobit stylu vaší práce a natočit si jej tak, jak vám to bude vyhovovat.
Obr. 1: Chromebook C340 můžete díky otočnému pantu o 360° přizpůsobit stylu vaší práce a natočit si jej tak, jak vám to bude vyhovovat.

Dvoukilový tablet

Samotný systém Chrome OS je ale velmi úsporný, jde v podstatě o linuxové jádro a vybrané komponenty zabalené do jednoduchého a opravdu intuitivního uživatelského rozhraní. Pokud bych měl ovládání systému k něčemu přirovnat, tak nejblíže by byl systém Android na tabletu, ovšem přizpůsobený zařízením s klávesnicí, touchpadem a myší, obyčejným nebo dotykovým displejem, kterých může být i více. Dotykové ovládání jsme měli možnost na chromebooku Lenovo C340 vyzkoušet i my, protože testovaný model má dotykový displej, což se ale nakonec ukázalo jako nevýhoda. Dotykové displeje totiž bývají lesklé, a tak se součástí obrazu na displeji nutně stává odraz vás i všeho za vámi. Ve světlém prostředí je to hodně otravné, a navíc podle mě prakticky zbytečné, protože mi u velkého a relativně těžkého patnáctipalcového notebooku uniká smysl dotykového displeje s možností překlopení do režimu tablet. Ano, je to efektní, ale zkuste chvíli držet v jedné ruce dvoukilový „tablet“. Pokud tedy toužíte po dotykovém ovládání chromebooku, doporučuji rozhodně menší modely, u kterých ale budete muset oželet numerickou klávesnici.

Klávesnice

Omezení při práci s daty

Jednou z typických vlastností chromebooků, kterou v současnosti považuji za jednu z hlavních nevýhod, jsou omezené možnosti práce s lokálními daty. Systém Chrome OS byl původně koncipován pouze pro práci s webovými aplikacemi a cloudovými službami, a proto větší lokální disk nepotřeboval. Později získal podporu aplikací pro Android a v dohledu je i podpora aplikací pro Linux, což představuje mnohem větší nároky na práci s daty na lokálním disku. Výrobci chromebooků se tomuto vývoji zatím přizpůsobují velmi pomalu. Chromebooky mají typicky velmi malé lokální úložiště (128 GB u testovaného modelu je nadprůměrná kapacita) a navíc používají velmi pomalý typ paměti eMMC. Změní to až nová generace chromebooků, která nyní přichází na globální trh. V ní se začínají objevovat první modely s rychlou NVMe pamětí. Jejich dostupnost na českém trhu je ale velmi nejistá.

Pozor, u stávající generace chromebooků příliš nepomohou ani externí úložiště dat, flash disky a paměťové karty, na které je chromebook sice připraven, ale pracuje s nimi stejně pomalu jako s interním úložištěm. Pracovat na chromebooku s většími soubory a objemy dat je zkrátka otravné a jde o jednu z jejich největších slabin.

Obr. 2: Chromebook C340 nabízí široké možnosti připojení. Dvojice USB-C, jeden standardní USB konektor, čtečka paměťových karet a jack pro připojení sluchátek. Vestavěná 802.11ac WiFi a Bluetooth 4.2 umožňují bezdrátové připojení.
Obr. 2: Chromebook C340 nabízí široké možnosti připojení. Dvojice USB-C, jeden standardní USB konektor, čtečka paměťových karet a jack pro připojení sluchátek. Vestavěná 802.11ac WiFi a Bluetooth 4.2 umožňují bezdrátové připojení.

Odladěný systém

Na závěr dodejme, že na chromebooku Lenovo C340 je vše důkladně odladěno, protože každý model chromebooku je kontrolovaný a certifikovaný dodavatelem systému. Chrome OS si proto nemůžete pořídit samostatně a nainstalovat na libovolné zařízení. Systém od Google je z výroby pevně svázaný se zařízením a má šifrovaný disk s oddělenou systémovou partition. I díky tomu se systém automaticky aktualizuje způsobem, který uživatele nijak neruší – aktualizace systému se stáhne a nainstaluje na pozadí a po restartu počítače se prostě přihlásíte do nové verze, vše máte na svém místě a plynule pokračujete v práci.

Pokud budete mít po čase pocit, že používáním chromebooku, a zejména experimentováním s různými aplikacemi a doplňky, které si ukládají data na disk, dochází ke zpomalení počítače, nebo vás některé funkce systému začínají zlobit, provedete jednoduše Powerwash. Data, která máte mimo cloud, si zkopírujete z lokálního disku na USB flash disk a pak spustíte proces, ve kterém si chromebook „natáhne“ čistý aktuální operační systém a po přihlášení vám do něj „nasype“ veškeré aplikace a jejich nastavení, jako jste je měli původně. Jen pochopitelně vyprázdní všechny cache, což má mnohdy nejen na systém Chrome OS podobný efekt jako polití živou vodou.

Hlavním argumentem pro firmy, proč by měly Chrome OS zvažovat při výběru platformy pro koncová zařízení svých zaměstnanců, je nativní integrace komplexních služeb od Googlu. V moderním podniku je třeba pro hladký a bezpečný chod byznysu především bezpečná a snadno dosažitelná platforma ke sdílení dat a dokumentů, což je v případě služeb Google základní premisou, protože se počítá s tím, že vše se synchronizuje a zálohuje na cloud – uživatelé se tedy mohou přihlásit odkudkoli a pokračovat ihned v rozdělané práci. Chrome OS jde však ještě o něco dál – jedná se o univerzální cloud-native operační systém, který je uživatelsky přívětivý a po přihlášení pod svým účtem poskytuje okamžitý přístup ke cloudovým aplikacím včetně nativně integrovaných služeb G Suite (Gmail, Disk, Kalendář a Dokumenty).

 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.