facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 15. 10. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Komplikovaná IT prostředí jsou druhým nejvážnějším bezpečnostním problémem

Podle nového průzkumu společnosti Kaspersky se zabezpečení stále složitějších technologických prostředí vyšplhaly na 2. místo v žebříčku nejvážnějších problémů, s nimiž se podle názoru vedoucích IT oddělení jejich firmy potýkali v průběhu letošního roku. Stále složitější struktura IT souvisí s rozmachem digitalizace, prací na dálku a využíváním cloudu a může negativně ovlivnit schopnosti firem zaregistrovat včas hrozby a reagovat na bezpečnostní incidenty.



V roce 2020 nastal kvůli lockdownům a práci na dálku zásadní rozmach využívání digitálních technologií při podnikání. Podle studie společnosti McKinsey & Company firmy urychlily digitalizaci interakcí se zákazníky a dodavatelskými řetězci a zvýšily podíl digitálních nebo digitálně podporovaných produktů ve svém portfoliu. To si vyžádalo masivní zavádění nových IT služeb a změny IT infrastruktury.

Firmy musely rovněž zajistit bezpečnost všech těchto inovací, což se pro téměř polovinu z nich (44 %) stalo opravdovou výzvou. Větší starosti jim působila už jen ochrana dat, která se už několik let drží na prvním místě. Náklady na zabezpečení složitých IT prostředí se ukázaly být ještě významnější než problematika zajištění dodržování bezpečnostních politik, která zůstávala po celé dva předchozí roky na druhém místě.

Ke složitosti IT infrastruktury přispělo také zavádění cloudu. Podle studie Kaspersky vzrostlo v letech 2020 až 2021 využívání všech typů cloudů – jak veřejných, tak soukromých – na 88 %, zatímco v roce 2019 to bylo pouze 72 %. Kromě toho se rozšířila také infrastruktura virtuálních desktopů, která měla firmám pomoct organizovat vzdálený přístup k firemním pracovištím kvůli bezpečné práci z domova, a to z 82 % na 86 %.

Top IT concerns for businesses

Problémem složité IT infrastruktury není jen obtížnější implementace bezpečnostních nástrojů. Je také mnohem těžší vystopovat znaky útoku a včas na něj reagovat, aby se minimalizovaly případné škody. Nedostatečný přehled o stavu infrastruktury je fakticky nejčastějším problémem (41 %), s nímž se organizace při řešení komplexních hrozeb potýkají.

Tento problém naštěstí vede firmy k příslušným investicím. Téměř polovina (47 %) firem označila zvýšenou složitost svojí IT infrastruktury za hlavní důvod k navýšení rozpočtu na bezpečnost IT (v roce 2020 to bylo 43 % firem).

Pro ochranu komplexní infrastruktury s cloudovými a lokálními pracovními úlohami, virtuálními desktopy (VDI) a vzdálenou pracovní silou by organizace měly hledat řešení, které umí spolehlivě detekovat hrozby a účinně na ně reagovat. Řešení by mělo poskytovat dobrý přehled o hrozbách v jakémkoli koncovém bodu spolu s doplňkovými informacemi o škodlivé aktivitě a možnostech reakcí.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.