facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 8. 4. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Kingston dodal paměti a SSD pro datové centrum Seznam.cz

Společnost Kingston se pochlubila, že se podílela na dodávkách komponent do nejmodernějšího datového centra společnosti Seznam.cz. Jde o jednu z největších instalací pamětí Kingston ve střední a východní Evropě. Mezi dodávané produkty patří jak serverové paměti RAM, tak i výkonné disky SSD.



„V obou případech se jedná o produkty ve špičkových konfiguracích, které dokonce převyšují evropské průměry například v rámci používaných frekvencí, či kapacit,“ říká Marcin Gaczor, obchodní ředitel pro Českou a Slovenskou republiku a dodává: „Projekt dodávek nových SSD do datacenter Seznam.cz je výjimečný svým rozsahem. Zároveň také významem, protože tým Seznamu unikátně designuje datová centra podle svých potřeb, čímž se řadí mezi největší světové hráče.“

„Když dosáhnete určité velikosti a začnete přemýšlet o optimalizaci, zjistíte, že standardní řešení vám nevyhovuje nákladově ani tím, co poskytuje. My jsme navíc technologická firma, proto si dokážeme vytvořit nebo poskládat existující technologie tak, aby to pomáhalo našemu byznysu,“ říká Vlastimil Pečínka, jednatel společnosti Seznam.cz datová centra.

Společnost Seznam.cz provozuje v ČR zatím tři datová centra, jedno vlastní, a dvě pronajatá. V plánu je ale výstavba dalšího vlastního datového centra. Datová centra mají obsluhovat pouze potřeby Seznamu.

„To, jak se nám daří v digitálním světě, se odráží i v tom fyzickém. Naše infrastruktura potřebuje absorbovat vyšší a vyšší nároky na výpočetní výkon a uložená data. Data jsou ropou 21. století. Generují je nejen naše služby poskytované uživatelům, ale v nemalé míře i sama infrastruktura,“ vysvětluje k tomu Vlastimil Pečínka.

DC 1000M

Poptávka Seznam.cz po výkonných a spolehlivých SSD dokladuje nástup těchto řešení i v podnikové sféře a datacentrech. „Výhody SSD jsou zřejmé – rychlost čtení a zápisu a nízké latence, v případě NVMe i propustnost sběrnice. U NVMe se přidává i malý rozměr, klasické SATA SSD drží „form factor“ z dob rotačních disků. To je výhodné snad už jen tam, kde potřebujeme upgradovat starší stroj bez podpory pro NVMe,“ říká Pečínka. Jeho názor potvrzují data z nejnovějšího výzkumu mezi českými datovými centry, na kterém se společnost Kingston podílela. Z výzkumu vyplývá, že v minulém roce jich 50 % navyšovalo svou kapacitu s ohledem na zvýšenou poptávku a objem dat. Druhá polovina rozšiřuje svou kapacitu průběžně, nebo provedla rozšíření už před rokem 2020, využila tedy své rezervy. Při rozšíření, modernizaci nebo optimalizaci všechna datová centra, s výjimkou jednoho, uvedla, že nově instalují úložiště Enterprise SSD, a to všech typů (SAS, NVMe, SATA).


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.