facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 25. 8. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Kdy a jak na výměnu baterie v UPS?

CyberPowerPři stárnutí akumuláto­rů dochází k jejich postupné degrada­ci a ztrátě kapacity. Je to přirozený proces, na který se lidstvu dopo­sud nepo­da­ři­lo najít lék. Svými bateriemi jsou osa­ze­ny i zdroje nepřerušovaného napájení (UPS), které jsou na nich dokon­ce i kriticky závislé. Víte v jaké kondici jsou baterie vašich UPS a kdy a jak je lze vyměnit?



Elektřina není samozřejmost

Stále více firem i domácností se stává závislými na technologiích, což znamená i závislost na elektrické energii. Postupně jsme si zvykli na to, že dostupnost elektrické energie přece musí být nepřerušovaná a neomezená a elektřinu vnímáme jako nějaké nezcizitelné lidské právo. Jenže přesto ne vždy bývá k dispozici. Obzvlášť v dnešní, z hlediska energií, krizové a nestabilní době je naše energetická zranitelnost tématem více než kdykoliv jindy. Hrozí čím dále silnější nestabilita napájení a dlouhé výpadky energie.

Ať už jsou na vině povětrnostní podmínky, výpadek v elektrárně nebo chyba v rozvodné síti, dodávka elektřiny není vždy stabilní. I když k velkým výpadkům dochází zřídka, mikrovýpadky jsou bohužel v elektrické síti běžnou situací a jsou schopné, jak poškodit citlivou elektroniku, tak zapříčinit její vypnutí, v tom lepším případě.

Proto je minimálně v datacentrech (ale stále více i v jednotlivých kancelářích a domácnostech) nutností používat zdroje nepřerušovaného napájení, s jejichž pomocí je možné efektivně minimalizovat ztráty alespoň po dobu nezbytně nutnou (například, než dojde k bezpečnému vypnutí počítačů a dalších připojených zařízení či v ideálním případě opětovnému zprovoznění sítě).

I proto jsou baterie zásadním prvkem UPS zařízení ve chvíli, kdy po ruce zkrátka není jiný zdroj „šťávy“. Díky vyměnitelným bateriím toto řešení firmám i jednotlivcům poskytuje návrat k udržitelnosti a současně je ekonomické na provoz a údržbu.

Jak funguje baterie v UPS

Při běžné dodávce elektrické energie ze sítě zdroj nepřerušovaného napětí poskytuje tuto energii připojeným zařízením a současně přitom nabíjí svoji interní baterii. Každé UPS zařízení má určenou toleranci nejvyšší a nejnižší povolené hodnoty dodávaného napětí, a jakmile se toto napětí dostane mimo vyhrazenou mez, přepne UPS do režimu provozu na baterii a poskytuje připojeným zařízením energii akumulovanou v této baterii. Jakmile se energie z veřejné sítě dostane zpět do normálu, běh na baterii skončí a tato baterie se současně začne opětovně nabíjet.

Kdy je třeba měnit baterii

Baterii v UPS je třeba měnit přibližně každých 3 až 5 let. Taková je udávaná životnost. Ta reálná přirozeně závisí na vícerých faktorech. K těm patří například i kvalita elektrické sítě v dané oblasti, celková doba vybíjení, úplného vybití a opětovného nabíjení baterie, teplota, napětí či kvalita údržby. O potřebě výměny rozhodují následující situace a podmínky.

Upozornění ze strany UPS

V závislosti na konkrétním zařízení vás na potřebu výměny baterie upozorní sám zdroj nepřerušovaného napětí, a to různými způsoby. Buďto se o nevyhovujícím stavu baterie dozvíte z řídicího softwaru, z LED indikátoru, LCD displeje nebo dokonce zvukovým signálem.

Podmínky používání

Menší efektivitu baterie a její rychlejší degradaci může zapříčinit několik faktorů, jako je příliš vysoká teplota okolí (dlouhodobě se pohybující přibližně nad úrovní 25 stupňů Celsia), opakované vybíjení a nabíjení baterie či dlouhodobé skladování baterie bez jejího používání (uvádí se doba nad půl roku od data zakoupení).

Výkonnost baterie

Baterie ztrácí svůj efekt i ve chvíli, kdy ji nedokážete nabít na více než 80 procent kapacity udávané výrobcem, případně dochází k jejímu rychlejšímu vybíjení. V tuto chvíli je vhodné popřemýšlet o koupi nového akumulátoru.

Proč si vybrat originální baterie

Při výměně baterií v UPS CyberPower si sice můžete vybrat z více nabídek, přesto však doporučujeme koupi originálních baterií CyberPower, a to z důvodů kompatibility, bezpečnosti a také stabilní a očekávané výdrže. Jelikož je CyberPower v oblasti uchovávání a řízení energie specialistou, jsou jeho baterie 100% kompatibilní s UPS CyberPower a můžete se spolehnout i na jejich originální specifikaci, což zajišťuje maximální výkon. V oblasti bezpečnosti zase výrobce garantuje komplexní testování s danými UPS a samozřejmě i vhodné skladování.

No a pak tu máme samozřejmě očekávanou výdrž, která u neoriginálních baterií nemusí odpovídat původním specifikacím daného UPS a nemusí vykrýt mikrovýpadek, čímž pak celá UPS pozbude své funkčnosti. Také může docházet například k rychlejšímu vybíjení v jednotlivých cyklech, a dokonce i k rychlejší celkové degradaci baterie. Jak se říká, „nejsme tak bohatí, abychom si dovolili levné řešení“, a to v případě UPS platí dvojnásob.


 
  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.