facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 9. 9. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

JK Nástroje automaticky sbírají data z výrobních strojů

ITeuroSpolečnost JK Nástroje, výrobce přesných dílů a nástrojů pro různá průmyslová odvětví, zavedla řešení pro automatický sběr dat, který už nyní využívá u tří desítek výrobních strojů. Prostřednictvím řešení InduStream se data z výrobních strojů přenášejí v reálném čase do ERP systému Infor CloudSuite Industrial (SyteLine).



Cílem zavedení automatického sběru dat z výroby v JK Nástroje bylo nahradit ruční vykazování automatickým, které poskytuje přesné informace a možnost analyzovat stav výroby online, včetně pozitivního ovlivnění výkonu dílny. Řešení InduStream, které už dnes sběr a přenos dat z výrobních strojů zajišťuje, implementovala firma ITeuro, která byla ve společnosti JK Nástroje i dodavatelem zmíněného ERP systému, což propojení obou systémů pochopitelně usnadnilo.

Před zavedením InduStreamu operátoři výrobu vykazovali přes terminály, s rizikem lidské chyby jako uvedení nesprávného množství nebo úplného zapomenutí odvedení výroby. Tyto problémy s nasazením automatického sběru dat odpadly. Informace o vyrobených kusech předávají přímo jednotlivé stroje, které jsou rozděleny do několika skupin. Část z nich obsluhuje robot, jehož efektivitu by měl v budoucnu InduStream také sledovat.

„Změna přišla hlavně v možnosti monitorování stavu výroby, kde nyní nemusíme čekat na denní vyhodnocení předchozího dne, ale můžeme řídit výrobu podle aktuálních potřeb a případných prostojů na strojích. Věříme, že od nástroje dokážeme v budoucnu získat ještě více. Nyní má například obsluha možnost na panelech InduStreamu si k daným operacím zobrazit nástrojový list, průvodky pro měření, výrobní vady z předchozí výroby. Takže i v tomto je InduStream velmi silný nástroj, který uvítají nejen vedoucí pracovníci, ale i samotná obsluha strojů, která denně s InduStreamem pracuje,“ říká Václav Nášel, vedoucí projektu za JK Nástroje.

V denní praxi automatický sběr dat přes InduStream pomáhá vedoucímu výroby a mistrům přehledem o výkonu dílny online, aniž by neustále museli dílnou procházet. Mohou se tak soustředit na stroje, které neběží standardním způsobem. „Popsal bych to jednoduše jako komfort pro vedoucí pracovníky. Jelikož jsem byl na této pozici v minulosti, tak osobně vím, že to pro řízení výroby je nezbytné, abyste mohli fungovat a odvádět očekávané výsledky,“ dodává V. Nášel.

Foto: archiv společnosti JK Nástroje


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.