facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 30. 11. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Jaderná elektrárna v Dukovanech nově nabízí prohlídku ve virtuální realitě

DukovanyNávštěvníci jaderné elektrárny v Dukovanech se nově mohou podívat i do těch nejzapověze­nějších míst v jejím nitru. Projdou se jimi díky unikátní virtuální prohlídce, kterou pro dukovanské infocentrum a Skupinu ČEZ vytvořilo kreativní studio Brainz Immersive. Dukovany tak navazují na podobnou virtuální prohlídku v jaderné elektrárně Temelín, kterou už v uplynulém roce vidělo přes 30 tisíc návštěvníků. Prohlídka JE Dukovany má ale navíc nové funkce, jako například snímání rukou, díky kterému mohou návštěvníci sami posouvat děj a rozhodovat, kam se bude ubírat.



Virtuální realita zprostředkovává dříve nepředstavitelné zážitky širokému publiku. Stačí si nasadit speciální brýle a člověk se během krátkého okamžiku přenese i do míst, kam se normálně dostane jen hrstka povolaných. Právě to nově přináší infocentrum jaderné elektrárny v Dukovanech. Návštěvníci se ve virtuálním světě mohou podívat do velína, reaktoru nebo chladicí věže elektrárny.

„Temelínská prohlídka běží už rok a sklízí úspěchy. V Dukovanech jsme zopakovali, co v Temelíně fungovalo, a přidali ještě něco navíc. Návštěvník si může sám zvolit, co ho v elektrárně zajímá, rozštěpit atom, podívat se „pod pokličku“ technologií a ještě ho čekají kvízové otázky od průvodkyně. Zkrátka jsme udělali maximum pro to, aby byla prohlídka skutečně interaktivní,“ říká vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková s tím, že první průkopnickou prohlídku nitra jaderné elektrárny v Temelíně za uplynulý rok vidělo přes 30 tisíc návštěvníků.

Díky technologii Hand Trackingu („snímání rukou“) si uživatelé ve virtuální prohlídce mohou „osahat“ některé věci vlastníma rukama a rozhodovat o tom, kterým směrem se bude ubírat samotný děj. Dostat se díky větvení mohou až do abnormálního stavu a zjistit, co by se v takové situaci v elektrárně dělo. Právě simulace abnormálního stavu se od prvního momentu ukázala jako nejoblíbenější vyústění prohlídky.

Prohlídka JE Dukovany byla vytvořena přímo pro platformu Meta Quest 2, která technologii snímání rukou podporuje. V infocentru bude k dispozici 50 takových brýlí se sluchátky. Díky tomu je virtuální prohlídka určena kromě široké veřejnosti také organizovaným návštěvám škol, veřejných institucí i soukromých společností. Virtuální prohlídka je k dispozici v české i anglické verzi a její stopáž je zhruba 20 minut.

Prohlídky obou elektráren jsou navíc k dispozici na platformě Meta Quest TV (pod názvem ReakTour), takže jsou přístupné všem, kteří mají VR brýle Meta Quest.