facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 17. 5. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Izomat přechází na elektronickou výměnu faktur a dokladů

IzomatSpolečnost Izomat, jeden z největších prodejců stavebnin v Česku, přechází na elektronickou výměnu faktur a dokladů. Cílem je zefektivnění oběhu dokladů ve společnosti a zrychlení procesu fakturace. Do konce roku by si rád vyměňoval objednávky a faktury přes EDI s desítkami svých dodavatelů.



Izomat delší dobu hledal způsob, jak fakturantkám usnadnit práci a zvýšit jejich efektivitu, aby nemusely ručně kontrolovat doda­va­tel­ské faktury posílané e-mailem. „Než jsme dospěli k řešení, které nám vyhovuje, zkoušeli jsme 3 různé softwary, včetně vytě­žo­va­cích. Vytěžování dat z tištěných faktur mělo však vždy velkou míru nepřesnosti. Proto jsme se nakonec rozhodli pro plnou automatizaci a zvolili EDI,“ popisuje stav finanční ředitel Izomatu Stanislav Božek.

Prodejci stavebnin každý den zpracovávají stovky dodavatelských dokladů. Vydávají se proto podobnou cestou jako dříve e-commerce či obchody s rychloobrátkovým zbožím – přechází na EDI komunikaci a motivují i své menší dodavatele, aby jej zavedli také. EDI totiž funguje až ve chvíli, kdy jej zavedou obě strany. A všichni pak čerpají stejné výhody.

Důležitou roli podle pana Božka hraje poskytovatel EDI, který ručí za to, že na obou stranách integrace proběhne hladce: „Z poskytovatelů EDI jsme si vybrali společnost Grit, která už spolupracuje s více dodavateli stavebních materiálů, tudíž byla velká pravděpodobnost, že se dobře vypořádá se specifiky tohoto oboru. Integrace se díky tomu výrazně zrychlila. Už po prvních měsících pozitivně vnímáme procesní změny a těšíme se, až do EDI zapojíme i naše další partnery,“ shrnuje Božek.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.