facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 14. 12. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

IT profesionálové jsou v zaměstnání spokojení a změnu hledá jen 12 % z nich

Čeští IT profesionálové nemají potřebu měnit zaměstnání. Z rozsáhlého průzkumu společnosti No Fluff Jobs, kterého se účastnilo 4 185 IT profesionálů, vyplývám, že 88 % oslovených nehledá jinou práci a ti, kteří ji aktivně hledají, tak činí z důvodu vidiny lepšího výdělku nebo vylepšení takzvané work-life balance.



„V IT neexistuje nezaměstnanost, a pokud IT profesionálové nedostanou konkrétní nabídku během 48 hodin, je vysoká pravděpodobnost, že si najdou volnou pozici u jiného, rozhodnějšího zaměstnavatele. Tento výrazný převis nabídky pracovních pozic, můžeme ho nazývat nedostatek IT specialistů, má za následek jednak ztížené podmínky při hledání pracovníků, ale i vysoce nadprůměrné mzdy v IT odvětví,“ říká Tomek Bujok, zakladatel a CEO společnosti No Fluff Jobs.

Čeští IT odborníci patří mezi nejlépe placené v oboru v regionu střední a východní Evropy. Vysoké finanční ohodnocení je jeden z důvodů, proč IT odborníci nehledají práci. Pouhých 12 % se aktivně poohlíží po jiném zaměstnání, ať už z důvodu lepšího výdělku, touze po nových profesních zkušenostech a praxi, kvůli osobnímu rozvoji nebo vylepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.

Nejrozšířenějším typem pracovní smlouvy mezi IT profesionály je klasická pracovní smlouva, kterou v České republice uzavře víc než 67 % pracovníků. Následují živnostníci, kterých je přes 22 % a na 10 % dotázaných uvedlo, že mají uzavřený jiný typ smlouvy.

Tomek Bujok říká, že IT trh roste extrémně rychle, k čemuž přispěla i koronavirová pandemie, ale počet nových IT odborníků nestíhá pokrývat poptávku. Podle dat Evropské komise z roku 2019, chybí v EU 500 až 900 tisíc IT specialistů. Dodává, že podle dat Eurostatu, vzrostl mezi lety 2011-2020 počet ICT specialistů v EU o 50,5 %, což je víc než 9krát, než kolik činil růst pracovníků v rámci celkové zaměstnanosti (5,5 %).

Pokud IT specialisté vládnou angličtinou, můžou pracovat kdekoliv na světě, a to ze svého počítače ve své zemi. Výhodou regionu střední a východní Evropy je i kulturní podobnost zemí, pracovníci se tedy nemusejí učit zcela odlišným zvykům. Možnost pracovat na dálku může v některých regionech způsobit nedostatek pracovníků, kteří zvolí práci pro zahraničního zaměstnavatele za vyšší mzdu. Například v Maďarsku je nízké procento IT profesionálů do 24 let, což během pár let může prohloubit nedostatek pracovníků v oboru v Česku, protože si je najmou k práci právě na maďarských projektech.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.