facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 18. 2. 2009

Instalace technologie GMAS ve FN Motol

Společnost IBM implementovala ve Fakultní nemocnici v Motole novou inteligentní technologii pro rychlou a bezpečnou správu velkého objemu dat. Nový systém eliminuje riziko ztráty dat a umožňuje nepřetržitý přístup k informacím nezbytných pro léčbu pacientů. Jedná se o první nasazení technologie Grid Medical Archive Solution (GMAS) v Evropě. GMAS zajišťuje bezpečnou a pokročilou správu velkých objemů dat, která jsou denně generována jednotlivými lékařskými přístroji, jako jsou např. magnetická rezonance, rentgen či počítačová tomografie. Tato vyšetření produkují již téměř výlučně digitální data, a to v rozsahu jednotek megabajtů až po desítky gigabajtů z jednoho vyšetření.



Mezi výhody, které technologie GMAS přináší, patří:

  • Pokročilá a inteligentní správa dat
  • Pokročilé plánování datových toků mezi datovými úložišti a z toho vyplývající optimální finanční náklady na vlastnictví 1MB dat
  • Vysoké zabezpečení dat pacientů
  • 100% dostupnost dat pro lékaře a ostatní zdravotnický personál
  • Neomezené škálování gridu
  • Univerzální úložiště pro všechny systémy nemocnice
  • Široké možnosti ILM (Information Lifecycle Management), které zajišťují efektivní rozhodování o přesunu dat mezi jednotlivými typy úložišť, což přináší úsporu finančních nákladů.

 

Technologie GMAS je ideálním řešením všech legislativních a organizačních požadavků, které musí zdravotnická zařízení v současné době splňovat. Jedná se především o požadavek bezpečného uložení a archivaci všech lékařských záznamů o pacientech na základě vyhlášky 385/2006 Sb. po dobu minimálně 10 let. V některých případech se však data archivují i déle, a to až do doby úplného vyléčení. To představuje obrovské množství dat, které musí být bezpečně uloženo a u kterého má zdravotnické zařízení povinnost kdykoliv po tuto dobu prokázat jeho vlastnictví a neporušenost. Plná dostupnost informací o pacientovi se stává aktuální ve chvíli, kdy lékař potřebuje z důvodu kontroly průběhu onemocnění nebo léčby porovnání pořízených materiálů a záznamů.

 

Zatímco běžné technologie neumožňují obnovu velkého objemu dat v reálném čase, GMAS zajišťuje absolutní dostupnost díky komplexnímu systému, který data nezálohuje, ale rozkopírovává v rámci tzv. mřížky (gridu) na více míst. Každý soubor je také opatřen elektronickým podpisem, který je periodicky v rámci celého gridu kontrolován, takže v kterémkoli okamžiku systém zná aktuální dostupnost a konzistenci dat. Všechna data se v gridu vyskytují minimálně dvakrát, v řadě případů však i vícekrát. Pokud dojde k výpadku disku, pole, switche, celé serverovny nebo jiných částí infrastruktury, GMAS začne automaticky poskytovat data z těch datových úložišť, která právě v danou chvíli umožňují jejich dostupnost. Pro tyto účely Fakultní nemocnice v Motole využívá datová úložiště IBM řady DS4700 a DS4800 a také síťové technologie společnosti CISCO.

 

Jednotlivým typům dat je dále možné přiřazovat různé typy chování ILM. Systém ILM definuje parametry souborů a tím určuje, na jakých datových úložištích mají být data uložena, např. krátkodobé soubory na rychlejších discích a naopak málo používané dlouhodobé soubory na pomalejších discích nebo páskách. GMAS pak bez jakéhokoliv zásahu administrátorů přesouvá data z blízkých datových úložišť na vzdálená a z rychlých datových úložišť na pomalejší. Kromě toho také zjednodušuje migraci dat v případě hardwarových zásahů v infrastruktuře, která se realizuje pouze přes grid a je plně automatická. Velmi důležitá je i funkce automatické obnovy dat například v případě poruchy disku, kdy je po výměně disku obnova provedena automaticky bez nutnosti náročného manuálního postupu, jak tomu bývá v běžných systémech.


 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.