facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 14. 3. 2014

Pětina IT projektů je podle IDC financována bez vědomí IT manažerů

penize.jpgPodle předpovědí analytické společnosti IDC významně roste vliv obchodních manažerů na rozhodování o investicích do IT. Začíná se projevovat trend, kdy řada nových technologických řešení je ve firmě zajišťována, aniž by o tom byli CIO informováni.



Takzvané „stínové IT“ může sice fungovat jako významný zdroj pro přísun inovativních a efektivních řešení, nicméně na druhou stranu je tím oslabena rozhodující pravomoc IT ředitelů a současně může docházet k porušování bezpečnostních požadavků.
Relativně jednoduché používání informačních technologií umožňuje obchodním manažerům, aby se aktivně zapojili do rozhodovacího procesu, který se týká využití IT v rámci firmy. Podle aktuálních dat společnosti IDC financovali obchodní manažeři v loňském roce 46 % technologických projektů, přičemž téměř 20 % projektů nebylo vůbec podpořeno z rozpočtu IT.


Nadcházející éra třetí platformy přináší firemním zaměstnancům řadu možností a služeb, které dříve bývaly výhradně doménou CIO. Řada volně dostupných aplikací umožňuje snadné sdílení souborů, členové týmů spolu komunikují prostřednictvím sociálních sítí a desktopy a firemní servery nyní nahrazují cloudová úložiště. Tato situace vyžaduje od CIO mnohem aktivnější přístup, než tomu bylo dříve.

„Vytvořením nových komunikačních kanálů vzniká více příležitostí k úniku informací a infiltrací malware. Zároveň může docházet k porušování předpisů a nařízení týkající se například ochrany osobních údajů,“ uvádí Dalibor Šidlo, Country Manager společnosti IDC pro Českou republiku a Slovensko. „CIO by proto měli přejít ze své pasivní role a věnovat se rozvoji vnitřní politiky a kontrolních mechanismů v rámci společnosti. Jedná se o obdobnou situaci, jakou jsme již měli možnost zaznamenat v oblasti BYOD.“

Významnými faktory, které ještě více napomáhají k rozvoji stínového IT, je například rostoucí zaměření dodavatelů IT na byznysové uživatele, vyšší požadavky obchodních manažerů na rychlost poskytování IT služeb a samozřejmě schopnost obchodního vedení vést a realizovat své vlastní technologické projekty.

Stínové IT však není výzvou pouze pro CIO, ale dotýká se i finančních ředitelů, kteří jsou v tomto ohledu často podceňováni. CFO by měli společně s CIO vyhodnocovat efektivitu investic do IT a kontrolovat dodržování daných předpisů a nařízení, aby bylo zajištěno účinné fungování v rámci celé společnosti.
 
Zdroj: IDC

 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.