facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 3. 10. 2011

ICT firmy jsou i v době krize ziskové

counting200.jpgPřestože v meziročním srovnání vykazuje odvětví ICT stále se zpomalující růst výkonů a pokles přidané hodnoty, téměř 92 % firem zde dosahuje zisku. S těmito závěry přišli ve své zprávě analytici Czech ICT Alliance, kteří zkoumali účetní závěrky více jak 200 českých IT firem.


Celkové výkony sledovaných firem za rok 2010 v meziročním srovnání vykázaly velmi slabý růst ve výši 0,2 %. Ještě při porovnávání finančních ukazatelů mezi lety 2009 a 2008 přitom tato hodnota dosahovala téměř 6 %. Nejméně postiženy ekonomickou krizí byly firmy s výkony přesahujícími 1 miliardu korun. Ty vykázaly meziroční růst téměř čtyři procenta.

Naopak nejhůře nesly krizi podniky s výkony do 100 milionů, které zaznamenaly pokles výkonnosti bezmála jedenáct procent. Skokový pokles výkonů u této kategorie podniků je o to překvapivější, že v minulých letech vykazovala oproti ostatním kategoriím pozvolnější propad.

Při srovnání meziročních výsledků za období 2007-2010 je patrný celkový klesající trend objemu výkonů, což analytici přičítají ekonomické krizi.


Obr 2: Meziroční změna výkonů
Obr 2: Meziroční změna výkonů

Přidaná hodnota dále klesá


Dalším sledovaným ukazatelem účetní závěrky byla přidaná hodnota. Ta v agregovaném vyjádření  meziročně klesla o 2,8 %. Pokles přidané hodnoty zaznamenaly všechny kategorie podniků, přičemž nejvyšší pokles vykázaly firmy s přidanou hodnotou do 50 milionů korun, a to 8 %. Z celkového počtu 201 subjektů zařazených do šetření vykázala v meziročním srovnání přibližně polovina firem růst přidané hodnoty a polovina pokles.




Obr 3: Růst a pokles přidané hodnoty sledovaných firem
Obr 3: Růst a pokles přidané hodnoty sledovaných firem

Počet firem s kladným hospodářským výsledkem se zvyšuje

Opačný trend než u výkonů a přidané hodnoty analytici zjistili u hospodářských výsledků IT firem. Přestože firmy hospodaří s menším ziskem, celkový počet společností s kladným hospodářským výsledkem v průběhu posledních čtyř let narostl. To potvrzuje, že i v době krize je ICT ziskovým odvětvím (zisku dosahuje podle analytiků 92 % působících v odvětví).

Základem analýzy bylo meziroční srovnání jednotlivých hodnot za roky 2007 až 2010, spolu s absolutním vyjádřením trendů dle jejich tendencí (klesající, rostoucí). Data byla sesbírána z účetních závěrek IT firem oficiálně zveřejněných v Obchodním rejstříku.

 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.