facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 3. 10. 2022 - Zdeněk Gric

HP se v Česku spojilo s iniciativou Junior Achievement

Cílem je podpora mladých podnikatelských talentů

Společnost HP Czech Republic spojila síly s nevládní neziskovou organizací Junior Achievement (JA), která se zaměřuje na praktické ekonomické vzdělávání mládeže. Součástí spolupráce bude série vzdělávacích kurzů HP LIFE pro studenty gymnázií, středních a vyšších odborných škol a odborných učilišť ve věku 16 až 18 let a program JA Studentská firma, jehož prostřednictvím si mohou studenti vyzkoušet výzvy podnikání.



Společnost HP již delší dobu na globální úrovni finančně podporuje bezplatný program HP LIFE, nabízející školení v oblasti rozvoje IT a podnikatelských dovedností, které je zabezpečováno prostřednictvím nadace HP Foundation.

„Pro společnost HP je vzdělávání jedou z dlouhodobých priorit, kterým věnuje velké úsilí. Jsem ráda, že společně s renomovanou organizací Junior Achievement můžeme podpořit ekonomické vzdělávání také v případě českých studentů,“ říká Erika Lindauerová, generální ředitelka HP pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Vzdělávací program HP LIFE i pro české studenty

Program HP LIFE nyní bude ve spolupráci s JA Czech, tuzemskou pobočkou nevládní neziskové organizace Junior Achievement, k dispozici též pro české studenty gymnázií, středních a vyšších odborných škol a odborných učilišť ve věku od 16 do 18 let.

Vzdělávací kurzy budou realizovány prostřednictvím e-learningové platformy Junior Achievement od září letošního roku jako součást sekce HP podnikatelské dovednosti.

Jednotlivé kurzy se rozdělují na tato témata:

  • Komunikace v pracovním prostředí
  • Strategické plánování
  • Úspěšný styl myšlení
  • Prodáváme online

Program JA Studentská firma, jehož letošní ročník v České republice podporuje společnost HP, spočívá v tom, že si studenti vyzkoušejí podnikání na vlastní pěst za využití metody „Učení se praxí“. Studenti během tohoto programu zakládají vlastní reálnou obchodní společnost, která funguje pod vedením učitele a mentora či kouče. JA Company umožňuje účastníkům pochopit problematiku fungování firmy. Výsledky jsou testovány pomocí Certifikátu podnikatelských dovedností ESP (více zde).

„Vzdělácí program JA Studentská firma je zaměřen na studenty třetích ročníků středních škol ve věku od 17 do 18 let a jeho ambicí je rozvoj podnikatelského přístupu k řešení problémů, pochopení vzájemných obchodních závislostí a rozvoj tzv. měkkých dovedností, které jsou nezbytnými atributy úspěšného podnikatele,“ říká Martin Smrž, výkonný ředitel organizace JA Czech, jež je jednou ze 41 evropských poboček Junior Achievement.

Společnost HP a organizace Junior Achievment očekávají, že se v České republice zapojí do programu JA Studenská firma přes pět tisíc studentů.

Součástí programu je také řada eventů pro zdokonalování podnikatelských dovedností. Jde například o kurzy pod dohledem expertů, webináře a konference. Vyvrcholením JA Studentská firma bude finálové kolo, ze kterého vzejde nejúspěšnější podnikatelský studentský projekt, jenž bude zároveň nominován do velkého evropského finále.