facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 6. 4. 2012

Výdaje firem na IT letos vzrostou o 5,2 %

předpokládají analytici agentury Gartner

USD.jpgAnalytici Gartneru ve své zprávě prognózují pro rok 2012 výdaje na IT v celkovém objemu 3,7 bilionu USD, což by ve srovnání s minulým rokem mělo znamenat navýšení o 2,5 %. Gartner tím upravil svoji dřívější prognózu růstu směrem dolů (z 3,7 %). Odhad je však ovlivněn posilováním dolaru vůči ostatním měnám. V případě očištění o tento vliv a předpoklad neměnných směnných kurzů by celkové výdaje vzrostly o 5,2 %. Nejsilnější růst výdajů na IT, o 6,9 procenta v reálném dolarovém vyjádření, letos zaznamená sektor telekomunikací.

„I přes pokračující obavy týkající se zotavování globálního hospodářství, prvotní náznaky roku 2012 poukazují na projasňující se ekonomické podmínky,“ říká Richard Gordon, vicepresident výzkumu agentury Gartner. Gartner očekává šetření ve veřejném sektoru, a to jak v Evropě postižené dluhovou krizí tak v USA.

Na trhu malých a středních společností, který reprezentuje přibližně čtvrtinu všech firemních IT výdajů, očekávají analytici v roce 2012 výdaje v celkové hodnotě 874 miliardy dolarů a postupný růst až na hodnotu 1 bilionu USD v roce 2016. Výdaje středně velkých společností na IT budou v následujících pěti letech přesahovat růst v ostatních sektorech, a to především díky růstu výdajů na podnikový software.

Celosvětový telekomunikační trh podle analytiků Gartneru čeká silný růst (6,9 % oproti roku 2011). Tento růst bude hnán především trhem mobilních zařízení a poptávkou po síťových produktech, tedy především zařízeních zrychlujících přístup k aplikacím, produktech pro síťovou bezpečnost, WLAN a ethernetové switche.



 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.