facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 18. 10. 2011

Gartner: Trh s PC ve třetím čtvrtletí rostl

Lenovo se poprvé stalo druhým největším prodejcem

Podle předběžných výsledků agentury Gartner rostl trh s počítači meziročně ve třetím kvartále o 3,2 %. Agentura přitom očekávala více jak pětiprocentní růst. Prodeje v EMEA regionu se stále propadají díky slabší výkonností západoevropského trhu. V celosvětovém měřítku si udržela pozici největšího prodejce HP, výrazný skok zaznamenalo Lenovo. Acer Group ztrácí.


Trh ve třetím čtvrtletí podle hlavního anaytika Gartneru Mikako Kitagawy operoval pod průměrným výkonem tohoto období. „Prodeje počítačů nebyly v třetím kvartálu uspokojující především na vyspělých trzích. Plně se tím potvrzuje, že zde spotřebitelé přesouvají svůj zájem k jiným zařízením, jako jsou tablety a smartphony,“ okomentoval vývoj trhu Kitagawa. V odvětví je také patrný trend slučování, kdy například HP fůzovalo se společností NEC.

Růstu prodejů HP je nad odvětvovým průměrem a společnost si tak udržuje pozici jedničky na celosvětovém trhu. V posledním kvartálu zaznamenala silný nárůst prodejů především ve Spojených státech (o 5,3 % vyšší ve srovnání s třetím čtvrtletí minulého roku). Významný růst prodejů zaznamenala společnost Lenovo, která se díky tomu poprvé stala druhým největším světovým prodejcem. Podle Gartneru se podařilo Lenovu získat nové zákazníky díky agresivnímu marketingu cílenému jak na profesionální, tak běžné uživatele.

Obr 1: Prodeje a vývoj na celosvětovém trhu
Obr 1: Prodeje a vývoj na celosvětovém trhu

S odbytovými problémy se naopak potýká Dell a Acer Group. Prodeje Dell byly ve většině regionů pod odvětvovým průměrem, a to především z důvodu silné konkurence v segmentu zaměřeném na profesionální uživatele, kde měla společnost vždy silné postavení. Prodeje Aceru byly v porovnání s třetím kvartálem minulého roku téměř o čtvrtinu nižší. Naopak prodeje Asusu rostly, a to díky rostoucí poptávce čínských spotřebitelů, která jej vynesla na pátou pozici.

EMEA region vykázal pokles prodejů potřetí v řadě
Prodeje počítačů v EMEA regionu (Evropa, Střední východ, Afrika) byly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o téměř tři procenta nižší.

„Výkon trhu s počítači v EMEA zůstává slabý. Nízká poptávka vede k poklesu prodeje, a to už po tři kvartály v řadě,” říká ředitel výzkumu Gartneru Ranjit Atwal. Zásadní dopad na trh má Acer, jehož slabá výkonnost ovlivnila odvětvové statistiky. Prodeje Aceru se v EMEA propadly o téměř 40 %. Díky tomu přišel i o svoji pozici jedničky v regionu, na kterou se dostalo HP. Třetí pozici na úkor Dellu opanoval Asus, který navýšil prodeje mobilních PC jak v segmentu spotřebitelů, tak malých a středních firem. Velmi dobře si vedlo i Lenovo, které využilo neschopnosti Dellu přizpůsobit své ceny na trhu profesionálních uživatelů.

Obr 2: Vývoj v EMEA regionu
Obr 2: Vývoj v EMEA regionu

I přes tyto negativní výsledky je srovnání s druhou čtvrtinou roku poměrně příznivé. „V porovnání s druhou čtvrtinou roku vykázal EMEA trh ve třetím období růst přes 17 %, což předčilo sezónní očekávání,“ říká Atwal podle kterého je to důkaz jisté stability trhu.

 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.