facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 13. 1. 2014

Gartner: Světový trh PC se stabilizuje

pocitace.jpgPřestože dodávky počítačů i v posledním čtvrtletí minulého roku meziročně klesly (o 6, 9%), podle analytiků společnosti Gartner má trh nejhorší za sebou.

Poslední kvartál roku 2013 byl již sedmým po sobě jdoucím obdobím, kdy dodávky PC meziročně klesly. Analytici Gartneru jsou ale co se týká výhledů optimističtí. „Věříme, že trhy jako Spojené státy se už odrazily ode dna,“ uvádí analytička Gartneru Mikako Kitagawa. „Silný růst trhu s tablety dál negativně ovlivňoval trh s počítači především na rozvíjejících se trzích. Růst prodejů počítačů tam bude pomalejší, protože spotřebitelé dávají před počítači přednost tabletům,“ dodala.

Co se týká objemu dodávek, v roli lídra PC trhu se střídají Lenovo a HP. Ve čtvrtém kvartálu minulého roku se dařilo lépe Lenovu, které vykázalo silný růst ve všech regionech (vyjma Asijskou-pacifické oblasti), dodalo o necelých sedm procent více počítačů než ve stejném období minulého roku a předstihlo tak HP, které naopak zaznamenalo více jak sedmiprocentní propad dodávek do distribučního kanálu. Pozici třetího největšího dodavatele PC udržel Dell, který rozšířil svoji tradiční specializaci na profesionální zařízení o produkty pro „běžné“ spotřebitelské, se kterými má úspěchy zejména na rozvíjejících se trzích.

Na čtvrtém místě zůstává Acer a na pátém Asus. Obě společnosti se nyní strategicky zaměřují na rozvoj segmentu tabletů, čemuž odpovídají i jejich meziroční výsledky. Podle Kitagawy Acer posiluje svoji pozici také na trhu Chromebooků, zatímco Asus pracuje na budování reputace na trhu tabletů. Pro oba výrobce je stále nejdůležitější trh PC, není zde ale pro ně prioritou získávat tržní podíl.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.