facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 16. 8. 2013

Gartner: prodeje smartphonů poprvé překonaly klasické telefony

smartphone_world.jpgPodle analýzy společnosti Gartner se ve druhém čtvrtletí 2013 ve světě prodalo 435 milionů mobilních telefonů, což představuje meziroční nárůst o 3,6 procenta. Smartphonů se oproti stejnému období roku 2012 prodalo o 46,5 % více, celkem 225 milionů kusů. Zájem o „běžné“ mobilní telefony naopak dál klesá, v druhé čtvrtině roku se jich prodalo o 21 % méně než loni, tedy 210 milionů.



„V tomto čtvrtletí prodeje smartphonů poprvé překonaly prodeje tradičních telefonů,” upozornil hlavní analytik Gartneru Anshul Gupta. Největší poptávka po smartphonech byla v regionech Asie/Pacific (74% růst), Latinská Amerika (55,% růst) a východní Evropa (32% růst)

Jedničkou globálního trhu mobilních telefonů i smartphonů zůstává Samsung. Na trhu chytrých telefonů měl v 2Q podíl 32 % na celkových prodejích (v 2Q roku 2012 měla značka podíl 29,7 %). Podle analytiků bude nyní pro Samsung klíčové udržet pozornost zákazníků na střední úrovni trhu a být agresivnější na rozvíjejících se trzích.

Své prodeje navýšil i Apple, celkově o 10 %. Z pohledu tržního podílu ale 4,6 % ztratil. „Nový model od Applu bude pravděpodobně k dostání na trhu za nižší cenu, někde na úrovni iPhone 4, tedy od 300 do 400 USD. Stejně jako v případě iPhone 4 a nového iPhone5 hrozí, že levnější model zkanibalizuje prodeje vlajkové lodi společnosti,” řekl Gupta.

S problémy se ve druhém čtvrtletí potýkal druhý největší výrobce telefonů na světě Nokia. Propadající se poptávka po tradičních telefonech napříč regiony a ostrá konkurence na trhu smartphonů ji silně zasáhly. Meziroční propad činil více jak 20 milionů prodaných kusů. Nicméně značce se daří s řadou Lumia, jejíž prodeje vzrostly meziročně o 112 procent. „Nokia má v řadě Lumia portfolio přístrojů různých cenových úrovní, což by jí mělo v druhé polovině letošního roku pomoci,“ myslí si Gupta. Bude se ale muset popasovat s konkurencí čínských výrobců telefonů s Androidem.

 

 

 

 

 

 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.