facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 16. 11. 2011

Prodeje mobilních zařízení rostly o 5,6 %

OS Android pokračuje v růstu

mob_tel200.jpgCelosvětové prodeje mobilních zařízení dosáhly ve třetí čtvrtině letošního roku celkem 440 milionů kusů, což ve srovnání se stejným obdobím minulého roku činí nárůst o 5,6 %. Vedle smartphonů rostla poptávka i po tradičních mobilních zařízeních jejichž prodeje táhnou hlavně dual-SIM přístroje. Operační systém Android pokračuje v raketovém růstu. V současnosti je součástí každého druhého prodaného smartphonu. Tyto výsledky průzkumu pro třetí čtvrtletí letošního roku zveřejnila agentura Gartner.


I přes pokles tržního podílu je Nokia stále lídrem celosvětového trhu mobilních zařízení.  Pro Nokii nicméně znamenalo třetí čtvrtletí oproti předchozímu určité zlepšení. Zajímavé jsou v této souvislosti výsledky Nokie ve východní Evropě (bez Ruska). Její tržní podíl zde v druhém čtvrtletí klesl na 35 %, ale ve třetím vyskočil na 45 procent. Dramatický propad tržního podílu zažívá značka LG, z 6,6 na 1,8 procenta.


Obr 1: Celosvětové prodeje mobilních zařízení
Obr 1: Celosvětové prodeje mobilních zařízení

Na globálním trhu smartphonů se do pozicce jedničky dostal poprvé v historii Samsung. Jeho prodeje poskočily ve třetím kvartálu 2011 oproti minulému roku o 20 %. Podle analytiků Gartneru je to především díky jeho silné řadě “Galaxy”, které oslovuje různé skupiny uživatelů. Analytici zároveň v poslední čtvrtině roku očekávají zesílení konkurenčního boje v segmentu smartphonů, což by mělo vést k “ukrojení” tržního podílu Androidových zařízení. OS Android je v současnosti součástí každého druhého prodaného smartphonu. “Android získává zákazníky díky tomu, že svojí nabídkou oslovuje široké spektrum zákazníků. Důležitou roli hraje i slabší konkurenční boj a nedostatek nových zajímavých řešení konurenčních systémů,” říká k tomu analytik Gartneru Robert Cozza.


Obr 2: Celosvětové prodeje smartphonů
Obr 2: Celosvětové prodeje smartphonů

Prodeje smartphonů koncovým uživatelům dosáhly 115 milionů kusů. To představuje 42% růst prodejů oproti minulému roku. Smartphony v současnosti zabírají asi 26 % celkových prodejů mobilních telefonů.

 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.