facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 15. 7. 2013

Gartner: Globální prodeje PC klesají dvouciferným tempem

notebook_clovek.jpgPodle předběžných dat analytické agentury Gartner došlo ve druhém čtvrtletí 2013 k meziročnímu propadu velkoobchodních prodejů PC o 10,9 procenta, na 76 milionů kusů. Meziroční prodeje klesají nepřetržitě již pátý kvartál, což se ještě nikdy v dějinách PC nestalo. Ještě dramatičtější je vývoj trhu v regionu EMEA, kde prodeje spadly dokonce o 16,8 procenta.

„Pokles trhu PC je důsledkem zmenšující se báze počítačů a jejich nahrazování levnými tablety v low-endovém segmentu. Děje se tak především na vyspělých trzích,“ uvedl hlavní analytik Gartneru Mikako Kitagawa. „V rozvíjejících se zemích je pro mnoho uživatelů tablet často prvním „výpočetním“ zařízením. To je také jeden z důvodů, proč zde kolabuje trh mini notebooků,“ dodal Kitigawa.

Z pohledu vývoje tržního podílu jednotlivých značek stojí za pozornost opětovné střídání na pozici globálního lídra: Lenovo se po dvou kvartálech znovu dostalo před HP. HP podle poslední analýzy Gartneru na Lenovo těsně ztrácí, je ale jedničkou na trzích USA, EMEA a Latinské Ameriky. Zajímavé je, že obě vedoucí značky, a také třetí Dell, posílily svůj tržní podíl. Největší ztráty utrpěl Acer, jehož meziroční prodeje spadly globálně o 35 %, a Asus, s dvacetiprocentním poklesem. V obou případech jde především o důsledek opuštění segmentu mini-notebooků, který je silně kanibalizován ze strany tabletů.



Zajímavý je vývoj na trhu Spojených států. Přestože zde celkový počet prodaných počítačů opět poklesl, byl to menší pokles než v předchozích sedmi kvartálech. Podle Gartneru předběžné výsledky ukazují, že pokles v segmentu koncových uživatelů vyvažuje růst poptávky v segmentu profesionálů. „Konec podpory Windows XP je na trhu profesionálních uživatelů potenciálním motorem poptávky po nových PC,“ zhodnotil Kitagawa vývoj na americkém trhu.

V regionu EMEA se prodeje PC propadly oproti stejnému období minulého roku o 16,8 %. Jedná se o pátý po sobě jdoucí kvartál, který vykázal v celkovém počtu dodaných kusů pokles. Analytici to přisuzují jednak rostoucí poptávce po tabletech na úkor notebooků a vyprazdňování skladů s ohledem na očekávaný příchod produktů s čipy Haswell.



Zdroj: Gartner

 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

Přechod na nový systém SAP by neměl být vnímán pouze jako nezbytný krok, ale jako příležitost

S blížícím se koncem podpory starší verze systémů SAP se společnosti připravují na přechod na aktuální systém SAP S/4HANA. Tato migrace může v případě větších společností trvat i více než jeden rok, a proto je důležité ji neodkládat.