facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 30. 11. 2011

Gartner: Serverový trh v 3Q11 rostl

server200.jpgCelosvětové prodeje serverů vzrostly ve třetím čtvrtletí meziročně o 7,2 procenta a tržby jejich dodavatelů o 5,2 procent. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy společnosti Gartner. Z regionálního pohledu stojí za pozornost pokles prodejů v Západní Evropě (o 4,9 %) a dramatický růst tržeb dodavatelů ve Východní Evropě (o 27,4 procenta). V regionu EMEA si dominantní pozici drží HP, významný pokles postihl IBM (v tržbách o 10,1 %). Dramatický růst tržeb, téměř o pětinu, zaznamenala společnost Oracle, která má v EMEA tržní podíl již 7,5 procenta.

Tradičně se dařilo x86 serverům, jejiž prodeje vzrostly meziročně o 7,6 %. Tento růst byl generován především trhy mimo západní Evropu a USA. Prodeje RISC/Itanium Unixových serverů naopak zaznamenaly propad (o 6,8 %), přičemž tržby prodejců ve srovnání se stejným obdobím minulého roku vzrostly o 3,5 %. Prodeje v kategorii ostatní, která zahrnuje především mainframy, se propadly o necelých sedm procent.

Největší světový výrobci serverů zaznamenaly ve třetím čtvrtletí růst příjmů, vyma HP a Oracle. Měřeno příjmy je v současnosti jedničkou na trhu IBM s podílem téměř 30 %, přičemž její příjmy jsou v sučasnosti generovány především díky prodktovým řadám Power Systems a System x. Měřeno počtem prodaných kusů si i přes meziroční pokles o 3,1 % drží první místo HP (celkem 693,265 prodaných kusů). Podle Gartneru je pokles prodejů HP hnán především propadem jejich serverů ProLiant. Za HP pak v objemu prodaných kusů zůstávají Dell, IBM, Fujitsu a Lenovo.


Obr 1: Celosvětové prodeje serverů
Obr 1: Celosvětové prodeje serverů


V regionu EMEA se ve srovnání s 3Q 2010 počet prodaných serverů zvýšil o 4,3 %. Celkové příjmy se přitom snížiliy o půl procenta. “Zotavování trhu EMEA oslabuje trh západní Evropy, kde současná ekonomická sitace vede k snižování výdajů, což ovlivňuje celý region,” hodnotí ředitel výzkumu společnosti Gartner Adrian O’Connell. I přes náznaky zotavování během posledních několika čtvrtletí je výkonost EMEA trhu se servery stále nižší než ve třetím čtvrtletí roku 2008.

Příjmy z prodejů x86 serverů se v regionu zvýšily o 6,5 %. Kategorie ostatní se ve srovnání se stejným obdobím minulého roku propadla o 26 % a příjmy z RISC/Itanium Unixových serverů pokračovaly i v tomto období v propadu, a to o 8,2 %. Analytici Gartneru předpokládají, že výrobci budou v tomto regionu čelit sílícímu tlaku díky stávající ekonomické situaci a migracím mezi platformami.

Obr 2: Prodeje serverů v EMEA
Obr 2: Prodeje serverů v EMEA

Tabulka výše mimo jiné ukazuje, že pouze dva z pěti největších výrobců serverů dosáhli v daném období ve srovnání s 3Q10 růstu příjmů (Dell a Oracle). I přes propad si pozici jedničky v regionu drží HP, následováno IBM, které v období zaznamenalo vůbec nejslabší výkonnost (pokles příjmů o více jak 10%). Obře si naopak vedl Dell díky jejich úspěchům ve veřejném sektoru a také Oracle, jehož růst příjmů je podle Gartneru dán především díky novým serverovým paltformám. Nejvíce serverů v daném období prodalo HP (254 tisíc), které je následováno Dell (120 tisíc), IBM (67 tisíc), Fujitsu (39 tisíc) a Oracle (9 tisíc). Silnou pozici v regionu potvrzuje společnost Dell, která dosáhla růstu prodejů téměř 10 %.

 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.