facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 13. 8. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Firmám, které vsadily na technologické inovace, rostou příjmy

Pandemie urychlila digitalizaci i ve firmách, které dříve do technologií neinvestovaly. Výsledky nové studie společnosti Accenture ukazují, že společnosti, které během pandemie covid-19 výrazně investovaly do technologií, významně zlepšily své možnosti růstu a překonávají konkurenty v růstu tržeb. Firmám, které během pandemie vsadily na technologické inovace, rostou příjmy až několikanásobně rychleji než jejich konzervativní konkurenci.



Lídři, loudalové a skokani

Technologie se staly podstatou ekonomického růstu a umožňují firmám nejen přežít, ale být úspěšnější. Studie „Make the Leap, Take the Lead“ ukazuje, že rozšiřování investic do cloudu, umělé inteligence (AI) a dalších technologií, přináší skupině firem označované jako tzv. „Leaders“ pětinásobně rychlejší růst příjmů v porovnání s těmi, které do technologií neinvestují stejně. Pro srovnání – ještě před několika lety bylo tempo růstu lídrů jen 2x rychlejší ve srovnání s tzv. Laggards (loudaly).

Zároveň se objevila nová kategorie společností, tzv. „Leapfroggers“ (skokani), která tvoří 18 % z celého vzorku. Tato skupina vyniká ve schopnosti rychle zvládnout rovnováhu mezi výhodami systémů a rychlými inovacemi. Skokani byli schopni se transformovat v krátkém časovém období prostřednictvím agresivní technologické strategie a přeměnit výzvy uplynulého roku na obchodní příležitosti.

Průzkum probíhal na vzorku 4300 firem a přidělil jim skóre na základě stability systémů a schopnosti inovovat. Studie rozdělila společnosti na lídry (top 10 %), skokany (18 %) a loudaly (25 %), a zkoumala finanční výkonnost každé skupiny.

Adam Leščišin„Náš výzkum hodnotil společnosti podle odolnosti a funkční vyspělosti jejich systémů – v míře adopce technologií, rozsahu jejich využití a v kulturně-organizační připravenosti na inovace. Tento aspekt v kombinaci se schopností měnit se umožňuje lídrům výrazně zvýšit svůj náskok nad ostatními firmami,“ říká Adam Leščišin ze společnosti Accenture „Skokani také vykazují obrovský pokrok, především uplatňují inovace v rámci celého podniku. Reálně jim tak nyní rostou příjmy čtyřikrát až pětkrát rychleji než loudalům.

Tři klíčové aspekty technologické strategie

Průzkum ukázal, že rozvíjející se technologické strategie jsou úspěšnější, pokud v nich společnosti zohlední tyto 3 aspekty:

  • Replatform (změna platformy) – přechod do cloudu podpoří sílu systémů, pomůže s eliminací nadbytečných nebo zastaralých technologií a dat, a současně zpřístupní výpočetní výkon a flexibilitu. Do roku 2017 přijalo nějakou formu cloudové technologie 80 % skokanů, do roku 2020 ale toto číslo vzrostlo na 98 %.
  • Reframe – přechod na technologickou strategii, která je založena na inovacích. Skokani excelují právě proto, že mění zavedený způsob myšlení a pohlížejí na případné výkyvy v cyklech jako na příležitost k inovacím. Škálování nových technologií se stalo během pandemie nejvyšší prioritou této skupiny firem a 67 % z nich se snaží zvýšit příjmy z vedlejších obchodních činností prostřednictvím inovací a adopcí nových funkčností, služeb a obchodních modelů.
  • Reach – zpřístupnění a adopce technologií napříč interními obchodními procesy a zaměření se na zvyšování kvalifikace zaměstnanců, jejich spokojenost a duševní zdraví. Téměř dvě třetiny (65 %) vedoucích pracovníků ze skupiny lídrů upřednostňuje spokojenost zaměstnanců, ve srovnání s pouhými 43 % Loudalů.

„Více než 70 % lídrů zvýšilo investice do cloudového zabezpečení a 68 % do hybridního cloudu. Další prioritou se stávají technologie internetu věcí (70 %), umělá inteligence a strojové učení (59 %). Budování cloudové platformy přináší úspory nákladů, které je pak možné investovat do jiných oblastí IT, od každodenní údržby a provozu až po technologické inovace,“ dodává Adam Leščišin z Accenture.

Firmy označované jako skokani transformovaly své technologické strategie a priority v krátkém časovém rámci, v reakci na krizi nasadily o 17 % více pokročilých a nově vznikajících technologií, zároveň dále rozvíjely technologie ve svých podnicích. Tyto společnosti zároveň urychlily organizační změny, aby plně využily výhody technologií a zkrátily transformace probíhající dříve několik let na pouhé měsíce.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.