facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Recenze - 22. 6. 2005 - Václav Buk [ buk (zavináč) ccb (tečka) cz ]

Dell Laser Printer 5100cn

Dell_Laser_Printer_5100cn.jpgJe tomu teprve něco málo přes dva roky, kdy Dell vstoupil na trh s tiskárnami. V současné době nabízí již slušnou řadu vlastních zařízení, z nichž testovaný model A4, Laser Printer 5100cn, představuje poměrně levné řešení barevného laserového tisku pro pracovní skupiny a to jak z hlediska pořizovací ceny, tak provozních nákladů. Vyznačuje se bohatou základní výbavou, velkou kapacitou, vysokou rychlostí tisku a v neposlední řadě zajímavým, netuctovým designem a barevným provedením (temně kovově metalizované boky a černá horní část).

Základní model disponuje jedním spodním podavačem papíru s kapacitou 500 listů a předním výklopným manuálním podavačem pro 150 listů. My jsme měli k dispozici variantu s kompletem dvou dalších přídavných zásobníků (po 500 listech), opatřeným ve spodní části kolečky. Provedení zásobníků papíru je solidní, jejich kovové nastavitelné vodicí lišty slibují dlouhou životnost, manipulace s nimi je však nepohodlná, o plynulém nastavení pozice nemůže být řeč.
Tiskárna zaujme dobře vyřešeným přístupem k tonerovým kazetám, které jsou naskládány za sebou v řadě pod horním víkem. Tamtéž najdete obrázkové instrukce pro manipulaci s nimi. V robustnější vyklápěcí přední části přesahující částečně profil tiskárny je ukryta jednotka pro oboustranný tisk, stejně jako vyměnitelná přenosová a zapékací jednotka i senzor automatického řízení denzity, který vyžaduje občasné opatrné vyčištění (popisuje příručka).
Kromě práce v síti může být stroj připojen také jako lokální tiskárna přes paralelní nebo USB port.
K nastavení parametrů tisku a dalších voleb přímo na zařízení slouží jednoduchý tlačítkový ovládací panel s podsvíceným dvouřádkovým displejem. Najdete zde tlačítko pro rychle zrušení úlohy. Ovládání přes menu není příliš intuitivní a pohodlné, podstatně vyšší komfort nabízí přehledné webové rozhraní vestavěného web serveru sloužícího pro snadnou vzdálenou správu a monitoring tiskárny.
Kromě jiného zde získáte například přesné informace o počtu vytištěných stran různých formátů.
Přehledně členěné je i prostředí dodaného ovladače jazyka PCL 6, přestože nabízí neobyčejně mnoho voleb nastavení tisku, včetně definovatelných uživatelských profilů. Výhradu mám k nutnosti zvolit nainstalované příslušenství (zásobníky, disk apod.) v nastavení tiskárny, buď ručně nebo automaticky – po kliknutí na příslušné „tlačítko“, k automatické detekci u testovaného stroje nedošlo.
Kvalitou tisku testovaná tiskárna příliš nepřesvědčila. Dobrý dojem z prokresleného textu a zcela vyhlazených křivek a čar kazilo málo syté podání černé a především nehomogenně vyplněné plochy, které vykazovaly nápadné fleky i slabé rušivé pruhy. Reprodukce šedé škály ve výchozím nastavení tiskárny odhalila celkový mírný posun tisku do azurova. Přechody mezi odstíny byly podány hladce.
Za příznivou cenu získáte v modelu Dell Laser Printer 5100cn rychlou a tichou barevnou tiskárnu s vysokou vstupní kapacitou a schopnou slušné měsíční zátěže až 90 tisíc stran při nízkých provozních nákladech. Nelze ji ale doporučit, pokud máte vyšší nároky na kvalitu barevného tisku.
Cena základního modelu s jedním 500listovým zásobníkem papíru je 28 400 Kč (bez DPH).
Technické parametry najdete zde.

Ceny vybraného volitelného příslušenství a spotřebního materiálu (bez DPH)
Přídavný zásobník na 500 listů: 7 800 Kč
Přídavný zásobník na 1000 listů: 12 600 Kč
Paměť 256 / 512 MB: 1500 / 3200 Kč
Toner černý na 9 000 stran: 1 100 Kč
Tonery C, M, Y na 8 000 stran: à 4 500 Kč
Náhradní válec na 30 000 stran A4: 4 200 Kč

Na testování zapůjčila firma Dell.


 
  

- PR -

Business Intelligence je trend současných ERP systémů

Jedním z nejsilnějších trendů v současném vývoji podnikových informačních systémů jsou nástroje Business Intelligence (BI). Proč popularita BI mezi firmami stále roste, vysvětlil Miroslav Hlaváč, vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions.

  

- PR -

5 tipů, jak vybrat WMS pro vaši firmu

Řešíte dnes a denně pohyb zboží ve skladu? Warehouse Manage ment System je softwarové řešení navržené, sestavené a vyladěné pro správu a optimali­za­ci skladových operací a obecně veškerých procesů ve skladu. Pomáhá mimo jiné v řízení pohybu zboží, sledování skladových zásob, plánování příchodu a odchodu zboží, a díky těmto superschopnostem zefektivňuje správu skladu.