facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 14. 8. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

CZ.NIC získalo akreditaci ke správě kvalifikovaného systému elektronické identifikace

CZ.NICUživatelé služby mojeID, kterou provozuje sdružení CZ.NIC, budou moci získat přístup k elektronickým službám provozovaným státem. Sdružení CZ.NIC totiž získalo akreditaci od Ministerstva vnitra České republiky, která mu umožní napojení na takzvaný systém NIA. Ten zprostředkovává elektronickou identifikaci pro služby státního sektoru. Napojení služby mojeID na systém NIA otevírá spolupráci s dalšími poskytovateli internetových služeb vyžadujících vyšší stupeň bezpečnosti.



Služba elektronické identity mojeID má za sebou desetiletou historii. Aktuálně eviduje více než 600 tisíc účtů, jimiž se uživatelé přihlašují ke stovkám online služeb zapojených poskytovatelů. Napojení na systém NIA bude pro uživatele služby mojeID znamenat, že pokud projdou procesem plného ověření totožnosti a použijí jako druhý faktor autentizace bezpečnostní klíč FIDO2, budou moci využít účet mojeID pro přístup k různým veřejným službám. Například se jedná o portál občana, katastr nemovitostí nebo systém správy sociálního zabezpečení.

„Získání akreditace pro službu mojeID je dalším krokem k napojení na systém NIA, ke kterému dojde v nejbližších týdnech. Internetovým uživatelům, ale také provozovatelům elektronických služeb, přinese toto spojení řadu nových možností a s tím spojených výhod. MojeID nyní využívají především eshopy nebo elektronická média. K těm by se v budoucnu mohly přidat další subjekty, které by tak svým klientům nabídly nejen bezpečný a pohodlný přístup ke svým službám, ale zároveň také k eslužbám státní správy,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.