facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 13. 3. 2015

Cloud využívá už více než 40 % českých firem

Nejnovější průzkum agentury Perfect Crowd pro České Radiokomunikace (ČRa) mezi českými firmami odhalil zajímavá zjištění ohledně využívání cloudových služeb. Téměř tři čtvrtiny respondentů (73 %) z řad firem, které se aktuálně rozhodují pro cloud, uvedly, že vnímají jako riziko ukládání svých dat mimo území České republiky. Z dotázaných 130 firem jich zatím cloudová řešení využívá 41 %, typicky pro aplikace jako je například CRM řešení nebo datové úložiště, ale již i pro kritické firemní aplikace. Ze zbylých 59 % o implementaci již dnes uvažuje téměř čtvrtina (21 %).



Hlavním argumentem firem pro případné nezavádění cloudu jsou obavy z nízké bezpečnosti dat. Zhruba 50 % respondentů však shodně uvedlo, že by jejich důvěru zvýšila možnost šifrování či osobní prohlídka technického zázemí datového centra (61 %). Konkrétně šifrování je něco, co je pozitivně vnímáno většinou firem (77 %), které cloud naopak využívají. Na druhou stranu, a to je trochu překvapující zjištění, samotné náklady na implementaci jsou pro firmy až druhořadé (31 %).

 

Obava 73 % respondentů z umístění citlivých firemních dat mimo území České republiky se v průzkumech objevuje dlouhodobě a nelze se jí příliš divit. Nepříliš přehledné legislativní normy, aféry typu „Snowden“ a neprůhlednost řady globálních cloudových služeb této obavě spíše nahrávají. Jistotu legislativně korektního umístění i bezpečnost dat tak firmy nacházejí u stabilních lokálních hráčů, jako jsou například ČRa. Prudký vzestup IT služeb, jež u ČRa za poslední dva roky zaznamenaly nárůst obratu o více než 400 %, zahrnuje i cloud. Za rok 2014 pak byly ČRa společností s nejrychleji rostoucími cloudovými službami na českém trhu. Dokladem může být i získané ocenění TOP 10 VMware partner 2014.

 

Během průzkumu bylo dotázáno 130 firem působících v České republice s více než 45 zaměstnanci a obratem větším než 50 milionů Kč. Osloveni byli IT ředitelé nebo lidé rozhodující o investicích do IT.


 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.