facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 23. 8. 2018

Chytré parkoviště v Kutné Hoře

chytré parkovištěKoncem července byl spuštěn společný pilotní projekt neziskové organizace KHnet.info a startupu Smartiple. Výsledkem je chytré parkoviště před budovou spolku v ulici Havířská stezka v Kutné Hoře. Na parkovišti je instalováno řešení, které z obrazu standardní dohledové kamery detekuje obsazenost jednotlivých míst a předává tuto informaci k dalšímu využití.



Řešení pro detekci obsazenosti parkoviště  je založeno na běžné videokameře a mikropočítači Raspberry Pi V3. “Vzhledem k nekomerčnosti projektu jsme zvolili levnou technologii. Naše řešení jinak dokáže pracovat takřka se všemi typy kamer a vizuálních senzorů” vysvětlil Ladislav Šorčík, jednatel společnosti Smartiple, s.r.o.

Raspberry Pi3

Snímaný obraz je v mikropočítači vyhodnocen za využití pokročilých algoritmů umělé inteligence a poté je pomocí volání RestAPI na centrální vizualizační server odeslána informace o stavu jednotlivých parkovacích míst, která je pak k dispozici v grafické podobě na webové stránce (parkinto.khnet.info). Součástí systému je administrační část, která umožňuje vyznačení parkovacích míst pro následné rozpoznání umělou inteligencí. Systém neukládá žádná vizuální data, jen potřebné souřadnice. Jako pověstnou třešničku na dortu poskytuje systém informaci, zda-li je otevřen nedaleký stánek se zmrzlinou. Opět na základě analýzy obrazu.

Kutná Hora - chytré parkoviště

Systém obecně umožňuje i detekci registračních značek, ale v rámci této konkrétní instalace není tento modul z důvodu ochrany osobních údajů nainstalován.

Podle vyjádření předsedy spolku KHnet.info Aleše Kernera by nemělo jít o poslední chytré parkoviště v Kutné Hoře. „ Pokusíme se do projektu zapojit občanskou společnost a oslovit jednotlivá SVJ, aby se zapojili a pomohli tak svým členům řešit jeden z největších problémů života na sídlišti“ nastínil plán do budoucna. Společnost Smartiple by měla zdarma přispět svým know-how a KHnet.info pak potřebnou infrastrukturou a servisem.

Technologie vyvinutá společností Smartiple má mnoho dalších využití. Díky detekci osob lze technologii nasadit např. K hlídání velikost front či počtu lidí v nějakém prostoru. Další možností je využití dohled nad dopravní situací a detekce špatně stojících vozidel. Modul rozpoznání a kvalifikace lidského obličeje pak umožňuje implementaci funkce automatické recepční, či inteligentního kiosku.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.