facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 21. 9. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Chatbot z Prahy pomáhá zaměstnancům SAP po celém světě

Digitální asistent SAPDigitálního asistenta, který zaměstnancům SAP z celého světa pomáhá řešit personální agendu, vyvinuli pro své kolegy experti v pražské pobočce SAPu ve spolupráci s odborníky z centra podnikových služeb SAP Services. Česká republika je proto také jednou z pěti pilotních zemí, kde tento chatbot již funguje. Ovšem ještě do konce tohoto roku má dojít k jeho globálnímu nasazení a bude tak sloužit pro 100 tisíc zaměstnanců SAPu jako primární kontakt při řešení personálních otázek.



HR Chatbot SAPu komunikuje anglicky a podporuje kromě textových zpráv i rozpoznávání hlasu. Zaměstnancům je k dispozici 24 hodin denně přes webové rozhraní i mobilní aplikaci. Při řešení dotazů vychází z centrální, průběžně aktualizované databáze informací a znalostí, kde je uloženo více než 25 000 nejčastějších otázek a odpovědí. Digitální asistent z nich vybere nejvhodnější řešení a předloží ho uživateli. „Zaměstnanec tímto způsobem může získat informace spojené s interními směrnicemi, od benefitů až po pracovně-právní otázky. Například snadno zjistí, jaké možnosti uvolnění z práce existují a v jakých situacích na ně má nárok,“ říká Arthur William Kastler, který v SAP Services působí jako manažer oddělení HRDirect. V budoucnu se plánuje napojení chatbota na další interní databázové systémy, které mu umožní provádět i složitější úkoly a zkrátit dobu potřebnou na jejich vyřízení.

HR Chatbot není jediným projektem SAP Services v oblasti automatizace. Zdejší experti se věnují i vývoji aplikací spadajících do oblasti prediktivní analytiky, jejichž cílem je zvýšení kvality poskytovaných HR služeb pro zaměstnance SAP po celém světě. Tyto aplikace dokáží na základě dat o chování zaměstnanců a o tom, jak je ovlivňují jednotlivé události v průběhu roku, s předstihem a adekvátně reagovat na požadavky, jež se v průběhu kalendářního roku obvykle mění. Z hlediska oddělení lidských zdrojů by se například takto dal na různých regionálních úrovních předpovídat očekávaný objem dotazů a žádostí, stejně jako povaha problémů, které zaměstnanci budou potřebovat řešit.

„HR oddělení tak například zjistí, kdy a s jakými dotazy či žádostmi se zaměstnanci budou na jeho pracovníky obracet i jaké další události budou pravděpodobně následovat, a dle toho si naplánovat zdroje. Například na začátku kalendářního roku je období daňového zúčtování, takže do vyřizování dotazů ze strany zaměstnanců je potřeba zapojit více lidí se znalostí daní a účetnictví,“ popisuje Iveta Chválová, ředitelka SAP Services. Prediktivní analýza tak umožní proaktivní plánování, lepší rozhodování, zvýší kvalitu HR služeb pro pobočky SAP, a tím povede ke zlepšení zaměstnanecké zkušenosti.