facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 27. 5. 2016

CHAPS spolupracuje na projektu DISBUS2

Český vývojář softwaru pro dopravní infrastrukturu, brněnská společnost CHAPS, se zapojila do evropského projektu s názvem DISBUS2. Ten si klade za cíl vytvořit na platformě Android prototyp pokročilého informačního systému, který bude řídit dálkovou autobusovou dopravu a její odbavení. Systém DISBUS2 má za úkol zefektivnit využití autobusových terminálů i jejich odstavných ploch a nástupišť, a tím zvýšit odbavovací kapacitu i výtěžnost těchto logistických uzlů. Do projektu optimalizace řízení terminálů dálkové autobusové dopravy se kromě CHAPS zapojily společnosti BLIC a TH Wildau z Německa a rakouská Fluidtime.



Celý projekt má tedy zajistit plynulý tok informací mezi provozovateli autobusů, provozovateli terminálů a cestujícími i lepší návaznost na veřejnou dopravu. Proto výsledkem vývoje budou tři komponenty – systém pro management terminálových stání zpracovávající dopravní informace v reálném čase, aplikace pro řidiče a aplikace pro cestující. Otevřenost systému z hlediska mobility zajišťuje jeho vývoj na platformě Android s možností portace na iOS a následně další platformy. O lokalizaci do lokálních mutací se postará národní garant – v případě ČR je jím právě CHAPS.

Systém pro management stání bude přidělovat nástupní a výstupní stanoviště i odstavná a parkovací místa v rámci autobusového terminálu. Optimální řešení alokace prostředků poskytne vyvíjený heuristický algoritmus, pracující v rámci dynamického prostředí s průběžně aktualizovanými daty. Informace o aktuálním provozu budou případně získávány z alternativních zdrojů jako TOMTOM, Google Maps, NAVTEQ nebo národních center – německého ADAC nebo regionálních řídících středisek (např. VMZ Berlin), českých RODOS ŘSD, VARS, či rakouských ÖAMTC, ASFINAG.

Aplikace pro řidiče zajistí výměnu informací mezi řidičem a terminálem o volných parkovacích plochách, dostupnosti servisních a dalších zařízení, počtu cestujících, speciálních potřebách cestujících (např. vozíčkářů, nevidomých atd.) nebo požadavcích na služby a pozici autobusu.

Aplikace určená pro cestující poskytne neustále aktualizované informace o příjezdech, odjezdech a stanovištích. Navíc doplňující informace významně usnadní uživatelům bezproblémové cestování. Například budou informovat o možnostech využití navazující veřejné dopravy a moderních forem mobility (spolujízda, sdílení kol či automobilů atd.).


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.