facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 28. 11. 2018

České podniky se potýkají s ransomwarem až příliš často

ransomwareSpolečnost Acronis zveřejnila výsledky lokálního průzkumu provedeného mezi účastníky říjnových konferencích Acronis Roadshow v Praze a Ostravě, z něhož vyplynulo, že téměř polovina respondentů (46 %) již zaznamenala ransomwarové útoky na svoji podnikovou infrastrukturu. Komplikace s obnovením dat kvůli ransomwarovým útokům musela řešit třetina dotazovaných podniků. Ačkoliv je ransomware až třetí v pořadí příčin ztráty dat, následky jeho útoků rostou zdaleka nejrychleji.



Z ransomwaru se již stává komodita. Podle posledních odhadů si lze na černém trhu koupit balíček Ransomware-as-a-Service (RaaS) určený k napadení a zašifrování dat na počítačích za pouhých 750 dolarů. Po vlně mediálně známých útoků globálního rozsahu se snaha útočníků cíleně přesouvá na nedostatečně zabezpečené infrastruktury malých a středních organizací. Útoky rovněž míří nejen na vlastní data, ale i na zálohy a samotný zálohovací software.

S ohledem na relativně snadnou dostupnost ransomware nejsou nijak překvapující výsledky průzkumu, který Acronis provedl na svých zákaznických konferencích, z něhož vyplývá, že:

  • 20 % respondentů na konferenci se setkalo s ransomwarem již vícekrát, 26 % jen jednou, a 54 % se s vyděračským softwarem nesetkalo vůbec;
  • 34 % zákazníků zažilo v důsledků ransomwarového útoku ztrátu dat, 24 % částečnou, 10 % kompletní.
  • ransomware je hlavní příčinou ztráty firemních dat pro 17 % respondentů, stále převažují chyba uživatelů (63 %) a selhání hardwaru (51 %);
  • v oblasti kybernetické ochrany je podle účastníků konferencí nejvíce podceňováno zálohování dat (49 %) a ochrana přenosných médií (46 %).

 
  

- PR -

Business Intelligence je trend současných ERP systémů

Jedním z nejsilnějších trendů v současném vývoji podnikových informačních systémů jsou nástroje Business Intelligence (BI). Proč popularita BI mezi firmami stále roste, vysvětlil Miroslav Hlaváč, vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions.

  

- PR -

5 tipů, jak vybrat WMS pro vaši firmu

Řešíte dnes a denně pohyb zboží ve skladu? Warehouse Manage ment System je softwarové řešení navržené, sestavené a vyladěné pro správu a optimali­za­ci skladových operací a obecně veškerých procesů ve skladu. Pomáhá mimo jiné v řízení pohybu zboží, sledování skladových zásob, plánování příchodu a odchodu zboží, a díky těmto superschopnostem zefektivňuje správu skladu.