facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Centrální provozní databáze pro ČSL

Progresivní rozvoj České správy letišť si vyžádal modernizaci datových toků. V roce 2002 byl zahájen projekt Optimalizace datových toků (ODT), který zanalyzoval tehdejší stav provozních informačních systémů. Výstupem z projektu byla doporučení, jakým způsobem sjednotit deset provozních systémů letiště. Celé úloha byla zkomplikována faktorem, že tyto informační systémy vznikaly v různé době, jsou od různých dodavatelů, respektive vyvíjeny interně, mají rozdílnou architekturu a jsou postaveny na různých platformách.

Nejvhodnějším řešením v dané situaci se ukázalo vybudování centrální databáze a v roce 2003 byl zahájen projekt Central Airport Operation Databáze (CAODB). Výběrové řízení na dodavatele tohoto systému vyhrála společnost Profinit, jež byla schopna nabídnout pokročilé zkušenosti s datovou integrací, tým konzultantů se znalostí technologií a projektů obdobné velikosti a dlouholetou praxi v prostředí letiště. V současné době je systém v podstatě dokončen a tvoří ho databáze CAODB, do které jsou pomocí ETL procesů transformována data ze zdrojových systémů. Některé zdroje dat, které v současné době projekt zpracovává, budou v budoucnosti nahrazeny softwarem pracujícím přímo nad CAODB. U některých systémů se počítá s jejich obměnou, a proto bude nutné upravit ETL procesy. Dále je naplánován vznik nových zdrojů dat (např. Resource Management System), ke kterým budou ETL procesy postupně vytvářeny. Mělo by také dojít i k rozšíření obsahu datového skladu o informace ekonomické a ERP umožňující komplexní analýzu všech dat, která má ČSL k dispozici. Celé řešení hodlá Profinit nabízet dalším zájemcům z nepřeberné řady světových letišť.

 
  

- PR -

Digitalizace dílenského řízení je klíčovým faktorem pro moderní výrobní firmy

Dnešní výrobní firmy již nestojí před otázkou, zda je digitalizace ve výrobě nutná, ale kladou si pouze otázku: JAK a ve kterých oblastech jejich výroby bude digitalizace přinášet největší efekt? Všichni jsou si vědomi toho, že kvalitní data jsou základem jakéhokoliv procesu ve výrobě a v plánování výroby především.

  

- PR -

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.