facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Centrální provozní databáze pro ČSL

Progresivní rozvoj České správy letišť si vyžádal modernizaci datových toků. V roce 2002 byl zahájen projekt Optimalizace datových toků (ODT), který zanalyzoval tehdejší stav provozních informačních systémů. Výstupem z projektu byla doporučení, jakým způsobem sjednotit deset provozních systémů letiště. Celé úloha byla zkomplikována faktorem, že tyto informační systémy vznikaly v různé době, jsou od různých dodavatelů, respektive vyvíjeny interně, mají rozdílnou architekturu a jsou postaveny na různých platformách.

Nejvhodnějším řešením v dané situaci se ukázalo vybudování centrální databáze a v roce 2003 byl zahájen projekt Central Airport Operation Databáze (CAODB). Výběrové řízení na dodavatele tohoto systému vyhrála společnost Profinit, jež byla schopna nabídnout pokročilé zkušenosti s datovou integrací, tým konzultantů se znalostí technologií a projektů obdobné velikosti a dlouholetou praxi v prostředí letiště. V současné době je systém v podstatě dokončen a tvoří ho databáze CAODB, do které jsou pomocí ETL procesů transformována data ze zdrojových systémů. Některé zdroje dat, které v současné době projekt zpracovává, budou v budoucnosti nahrazeny softwarem pracujícím přímo nad CAODB. U některých systémů se počítá s jejich obměnou, a proto bude nutné upravit ETL procesy. Dále je naplánován vznik nových zdrojů dat (např. Resource Management System), ke kterým budou ETL procesy postupně vytvářeny. Mělo by také dojít i k rozšíření obsahu datového skladu o informace ekonomické a ERP umožňující komplexní analýzu všech dat, která má ČSL k dispozici. Celé řešení hodlá Profinit nabízet dalším zájemcům z nepřeberné řady světových letišť.

 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.

  

- PR -

Wittmann zálohuje a chrání svá data s Acronis Cyber Protect Cloud

Skupina WITTMANN Group se sídlem ve Vídni působí na celém světě. Prostřednictvím 10 výrobních závodů v 6 zemích a 37 poboček je zastoupena na všech důležitých světových trzích plastikářského průmyslu.