facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 15. 8. 2016

Celosvětové výdaje na bezpečnost dosáhnou v letos 81,6 miliard dolarů

Celosvětové výdaje v oblasti informační bezpečnosti v letošním roce podle analytiků společnosti Gartner porostou o 7,9 %. Největší část peněz půjde do oblasti konzultací a IT outsourcingu, v následujících letech nicméně nejvíce poroste oblast bezpečnostního testování, společně s outsourcingem a prevencí ztráty dat (DLP).



Oblast bezpečnostní prevence bude nadále vykazovat silný růst, neboť řada manažerů bezpečnosti preferuje právě pořizování preventivních opatření. Nicméně řešení jako je správa bezpečnostních informací a událostí (SIEM) či bezpečné webové brány (SWG) nabízejí stále více možností jak bezpečnostní hrozby detekovat a reagovat na ně. Oblast SWG podle analytiků tak do roku 2020 poroste tempem 5 až 10 % ročně s tím, jak se organizace budou stále více zaměřovat na detekci a reakci na útoky.

„Rostoucí zájem o řešení pro detekci a odražení útoků je důsledkem neúspěšnosti preventivních opatření při ochraně před agresivními útočníky,“ vysvětluje analytička společnosti Gartner Elizabeth Kimové. „Jednoznačně proto organizacím doporučujeme, aby rovnoměrně investovaly do obou oblastí.“

Podle Kimové budou výdaje na bezpečnost stále více inklinovat směrem ke službám, zejména v důsledku nedostatku vhodných odborníků na pracovním trhu. Objevují se služby jako řízená detekce a odražení útoků (MDR), o něž je zájem zejména mezi organizacemi, které bojují s efektivním nasazením a správou řešení v této oblasti – zejména v případě pokročilých cílených útoků nebo interních hrozeb. Stále více poskytovatelů MDR se zaměřuje také na středně velké organizace a analytici proto očekávají, že právě tato oblast přispěje k růstu výdajů na bezpečnost jak u velkých, tak u středních a menších podniků.

Naopak růst výdajů v oblastech, jako je bezpečnostní software a řešení pro koncové zákazníky, zabezpečení emailových bran nebo ochrana koncových zařízení, postupně zpomaluje zejména kvůli jejich komoditizaci.

Analytici Gartneru vydali pro oblast informační bezpečnosti také několik předpovědí:

Průměrná prodejní cena firewallů poroste v následujících dvou letech o 2-3 % ročně. Souvisí to zejména s vyšší poptávkou po špičkových modelech ze strany poskytovatelů cloudových i jiných služeb.

Do roku 2018 nasadí 90 procent organizací (tedy o polovinu více než dnes) alespoň jeden typ integrovaného řešení typu DLP. Tato řešení byla doposud nasazována zejména proto, že je vyžadovala legislativa či předpisy, případně pro ochranu duševního vlastnictví, monitoring a zvýšení viditelnosti dat. Nová generace DLP nicméně nabízí analýzu uživatelských entit a chování, analýzu obrazu, strojové učení či techniky pro porovnávání dat.

Rostoucí využívání veřejného cloudu v nejbližších třech letech výrazně neovlivní výdaje na nákup firewallů, následně se ale začne výrazněji projevovat. V minulém roce byly služby SaaS „první“ volbou jen pro 16 % dotazovaných CIO. Přesun do cloudu bude tedy probíhat pozvolna - oblast bezpečnosti SaaS (ale také IaaS a PaaS) budou postupně pokrývat poskytovatelé služeb CASB (zprostředkovatelé zabezpečeného přístupu do cloudu). Výrobci firewallů budou také muset vyřešit otázku „masivního“ dešifrování SSL.

Polovina středních a větších organizací bude do roku 2019 u svých firewallů požadovat pokročilé funkce monitorování provozu. Požadavky na výkon a propustnost už nebudou pro velkou část zákazníků jediným kritériem: mezi stále častěji požadované funkce budou patřit nejen filtrování webových paketů či prevence průniku, ale také izolace (sandboxing) malware.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.