facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 2. 12. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

CEITEC VUT Brno má kampusovou 5G síť od T-Mobile

RICAIPVUT Brno se stává již pátou českou univerzitou, která má privátní 5G Stand Alone síť od T-Mobile, která byla zprovozněna v areálu technologického institutu CEITEC. Studenti díky tomu získají přístup k technologii 5G a univerzitní testbed poskytne prostor i firmám pro vývoj a implementaci řešení pro Průmysl 4.0.



T-Mobile společně s Vysokým učením technickým v Brně dlouhodobě pracuje na několika projektech plně využívajících potenciálu 5G sítě. Jedním z nich je i vývoj univerzálního teleoperačního systému pro vzdálené řízení a dozor strojů. Cílem tohoto projektu je získat data pro návrh a následný vývoj univerzálního kamerového systému vhodného pro dálkové řízení vozidel a pracovních strojů, který bude plně schopen využít přenosový potenciál nově vybudovaných 5G SA sítí.

Na to navazuje samostatný vývoj univerzální kamerové hlavice pokrývající 360stupňový rozhled. Její přidaná hodnota spočívá v možnosti umístit ji do kabiny vozidel a pracovních strojů bez nutnosti instalace vnějšího kamerového systému na plášť stroje. Využití této kamerové hlavy pro vzdálené řízení vozidel se testuje za použití 5G QoS.

Na nově otevřeném pracovišti CEITEC, které využívá kampusovou SA 5G síť od T-Mobile, si mohou firmy prohlédnout a otestovat i další řešení pro Průmysl 4.0.

„Náš tým se zabývá jak aplikacemi pro průmyslovou výrobu, tak i automobilovými technologiemi. A v obou oblastech potřebujeme rychlé a spolehlivé bezdrátové aplikace. Připravujeme i testování 5G komunikací pro průmyslové automatizační sítě a v oblasti elektromobility a autonomních vozidel nám pak běží několik velkých mezinárodních projektů, kde přímo počítáme s využitím 5G sítí v rámci architektury distribuované diagnostiky automobilových systémů. Rovněž plánujeme umožnit testování 5G technologií spolupracujícím SME v rámci projektu evropského digitálního inovačního hubu EDIH DIGIMAT, který bude spuštěn na začátku příštího roku. Firmy využívající služby EDIH si zde budou moci vyzkoušet nejen digitalizaci samotných výrobních systémů, ale i moderní průmyslové komunikace,“ dodává profesor Pavel Václavek, koordinátor výzkumné oblasti na CEITEC VUT v Brně.